PREMIUM
Voor jezelf beginnen: tien gouden tips
Hoe pak je het aan als je voor jezelf wilt beginnen? En waar moet je allemaal aan denken? Dit stappenplan helpt je om ervoor te gáán.
Bedenk wat je wilt
“Als je voor jezelf begint is het belangrijk om je ‘waarom wil ik dit?’ onder woorden te brengen,” legt businesscoach Lisette Brattinga uit. “Vind uit waar jouw geluksmetertje van gaat lopen. Weet je wat je drijfveren zijn? Waar je het allemaal voor doet? We vertellen vaak wat we doen en soms ook nog wel hoe, maar het begint allemaal met het overbrengen van je passie. Dat waar je ogen van gaan glinsteren als je erover vertelt. Als je dat kunt overbrengen, heb je een goede basis voor je eigen bedrijf. Op YouTube staat een mooie TedTalk over dit onderwerp van Simon Sinek.”
Maak een businessplan
Een bedrijfsplan maken is niet verplicht, maar het is fijn om voor jezelf op papier te hebben wat je plannen zijn. “Schrijf op waarom je ondernemer wilt worden, schets je ideeën en hoe je daarmee aan de slag gaat, wat je doelstellingen zijn en hoe je dat concreet wilt gaan aanpakken,” tipt Brattinga. Noteer in je bedrijfsplan ook wat jouw sterke en zwakke punten zijn als ondernemer. De KvK Krachtmeting op kvk.nl, de site van de Kamer van Koophandel (KvK), is een handig hulpmiddel om in kaart te brengen welke ondernemingsvaardigheden je al bezit en welke je nog verder kunt ontwikkelen.
Doe marktonderzoek
“Breng in kaart wie je concurrenten zijn en op welke manier zij het aanpakken,” zegt Brattinga. “Hoe brengen zij hun product en dienst op de markt? Wat is hun doelgroep? Zijn je concurrenten vooral actief binnen een bepaald gebied? Je kunt hiervan veel leren. Het is als ondernemer belangrijk dat je je gaat onderscheiden van je concurrenten. Wat doe je anders? Bedenk waar een toekomstige klant allemaal uit kan kiezen. En waarom zou hij of zij bij jou uitkomen? Zoek uit wat jou uniek maakt, zodat mensen voor jou kiezen en niet voor de concurrent.”
Stel een financieel plan op
Voor jezelf beginnen kost geld. Hoeveel gaat het kosten om op te starten? Heb je dat geld zelf of heb je hulp van buitenaf nodig? En als je bedrijf eenmaal is opgestart, hoeveel omzet heb je dan nodig om de kosten die je privé en zakelijk maakt te kunnen betalen? “Zet alles wat met financiën te maken heeft op papier, zodat je een goed overzicht krijgt,” zegt Brattinga. “Overzicht geeft rust en duidelijkheid. Het is al onzeker genoeg als je met een onderneming start. Mijn tip: vermenigvuldig je privékosten met twee om ongeveer te weten hoeveel omzet je minimaal nodig hebt.”
Bedenk een bedrijfsnaam
“Veel mensen denken: o jee, ik moet een pakkende bedrijfsnaam bedenken,” vertelt Brattinga. “Maar als coach of schrijver word je gezocht op je eigen naam. Als je zelf je product bent, dan is het slim om je naam als bedrijfsnaam te gebruiken.” Bied je iets anders aan, zorg er dan voor dat je bedrijfsnaam duidelijk maakt waar jij voor staat, blijft hangen en herkenbaar is. Het is belangrijk dat er niet al iemand anders bestaat met jouw bedrijfsnaam. Op kvk.nl kun je controleren of je bedrijfsnaam uniek is. Je vindt hier ook andere regels waar je bedrijfsnaam aan moet voldoen.”
‘We dachten meteen: hier moeten we meer mee’
Helen Hissink (65) verovert samen met haar zus Martine (67) de wereld met een productlijn met suikervrije, veganistische culimayo: The Mayo Sisters.
“Ik ben al mijn hele leven gek op koken, net als mijn zus Martine. Toen ik mijn baan als beeldredacteur kwijtraakte, dacht ik: ik ga vanuit huis cateren. Niet lang daarna kwam er bij Martine om de hoek een pand te huur en zijn we samen traiteur geworden. Eerst met van alles en nog wat, later alleen met kip en friet. We maakten alles zelf: de kruiden, de sauzen en dus ook de mayo’s. In het begin nog keurig met ei, maar zonder suiker, E-nummers en andere toevoegingen. Totdat de kinderen van Martine zeiden: ‘Waarom maken jullie geen vegan mayo? De wereld is aan het veranderen, daar is behoefte aan.’ We hadden weleens van vegan gehoord, maar we wisten niet echt wat het inhield. Dat zijn we gaan uitvinden en niet lang daarna hadden we onze eigen vegan mayo ontwikkeld. We waren eigenlijk stomverbaasd over het resultaat, zo lekker vonden we het. Op de gok hebben we een partij mayo laten maken in emmers, doodeng allemaal. Wisten wij veel of het zou gaan verkopen, maar het liep meteen als een trein. We dachten: hier moeten we meer mee, we willen een eigen mayomerk. Daar is nog best een tijdje overheen gegaan, want je moet zo veel research doen, producenten zoeken, investeerders vinden. Maar twee jaar geleden lanceerden we onder de naam The Mayo Sisters onze eerste vier smaken en inmiddels worden onze producten behalve in Nederland ook verkocht in Tsjechië, Spanje, België en 180 grote supermarkten in Saoedi-Arabië. Bizar toch, op je 65ste en 67ste.”
Bepaal je rechtsvorm
Elk bedrijf in Nederland moet ingeschreven staan in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Voordat je dat doet, moet je de rechtsvorm van je bedrijf kiezen. Dit bepaalt onder meer je aansprakelijkheid, de belastingen die je moet betalen en de belastingvoordelen die je krijgt. Als je in je eentje gaat ondernemen, ligt een eenmanszaak voor de hand. Brattinga: “Je profiteert dan vaak van meer belastingvoordeel door verschillende aftrekposten, maar je bent ook persoonlijk aansprakelijk voor schulden. Als je privévermogen hebt (spaargeld bijvoorbeeld of overwaarde van je woning) kan dat een risico zijn.”
Zet je administratie op
Als ondernemer ben je verplicht om een administratie op te zetten en bij te houden. “Er zijn tegenwoordig allerlei handige onlineboekhoudprogramma’s, zoals Moneybird en Twinfield,” aldus Brattinga. “Maar als cijfers en getallen je niet liggen, dan kun je ook je facturen en bonnetjes verzamelen en alles uitbesteden aan een boekhouder.” Vergeet niet om je uren bij te houden in een Exceldocument of je agenda, want als je meer dan 1.225 uur per jaar aan je bedrijf besteedt, heb je recht op belastingvoordelen via de ondernemersaftrek. Ontvang je AOW, dan is je startersaftrek en zelfstandigenaftrek vijftig procent lager dan voor andere ondernemers.
Bouw zekerheden in
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk bij ziekte of arbeidsongeschiktheid, dus het is slim om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Bij reguliere verzekeraars is dat als vijftigplusser vaak lastig of duur, maar UWV biedt verzekeringen voor starters waarvoor je geen medische keuring nodig hebt. Denk ook aan de verzekering voor je bedrijfspand, het opstellen van algemene voorwaarden en je pensioen. Als je niet in loondienst bent, bouw je geen pensioen op. Je moet daar dus zelf iets voor regelen, bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering via een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. Een pensioenadviseur of financieel planner kan je vaak vrijblijvend uitleggen wat de mogelijkheden en gevolgen zijn.
Schrijf je onderneming in bij de KvK
Een feestelijk moment, want de dag is gekomen dat je je bedrijf officieel gaat maken. Je maakt online een afspraak bij een KvK-kantoor bij jou in de buurt. Brattinga: “Als je je hebt ingeschreven, krijg je een KvK-nummer. Dit nummer is je unieke ondernemers-ID dat andere ondernemers en klanten kunnen gebruiken om te controleren met wie ze te maken hebben.” De KVK geeft je gegevens automatisch door aan de Belastingdienst, dat hoef je dus niet zelf te doen. Als de Belastingdienst je als btw-ondernemer ziet, dan krijg je ook een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer. Inschrijving bij de KvK kost eenmalig € 51,95.
Ga op zoek naar klanten
Als je een succes van je onderneming wilt maken, is het essentieel dat je zichtbaar bent. Dat kun je bijvoorbeeld doen door te flyeren in je wijk en een zakelijk profiel aan te maken op social media als Instagram en Facebook. Maar ook een bedrijfswebsite kan heel nuttig zijn om nieuwe klanten te werven. Je hebt hiervoor eerst een domeinnaam nodig: het internetadres waar je website straks op te vinden is. Op Stichting Internet Domeinregistratie kun je controleren of de domeinnaam die je wilt gebruiken nog vrij is. Je kunt zelf een website bouwen met Wordpress of laat er eentje maken door een professioneel. De kosten hiervoor variëren van vijfhonderd tot tweeduizend euro.
‘Het voelt alsof ik eindelijk voor mezelf heb durven kiezen’
Simone Meijerhof (60) werkte 39 jaar lang in de zorg, maar droomde al haar hele leven van haar eigen praktijk als holistisch therapeut, reikitrainer en sexual healing coach.
“Drie jaar geleden ben ik mezelf enorm tegengekomen. Ik kreeg een burn-out en heb mijn energie weer vanaf nul moeten opbouwen. In die periode ben ik mezelf gaan afvragen: wat wil ik nu eigenlijk? Mijn ex-man en ik zijn gescheiden toen onze kinderen nog jong waren. Omdat ik voor de kinderen een goed inkomen wilde, ben ik gaan werken en studeren. Ik heb 39 jaar in de zorg gewerkt, eerst als urologieverpleegkundige en de laatste jaren als verpleegkundig specialist. Ik moest me in mijn werk altijd heel erg richten op het fysieke deel, terwijl de problemen vaak ook te maken hadden met een stukje emotie, mentaal, energetisch of spiritueel. Ik voelde heel sterk de behoefte om voor mezelf te beginnen als holistisch therapeut, zodat ik mensen op een andere en misschien wel betere manier kan helpen. Dat was een loeispannende ontdekking, want: kan ik dit wel, weet ik wel hoe dat moet? Ik ben opleidingen gaan volgen en veel gaan praten met andere holistisch therapeuten: wat doe je wel, wat doe je niet, waar loop je tegenaan? Ik moest een boekhouding opzetten, verzekeringen regelen, een locatie vinden, een website laten maken. In november 2021 heb ik me ingeschreven bij de KvK en drie maanden later heb ik mijn eerste cliënten ontvangen. Vanaf het moment dat ik het pad als ondernemer ben ingeslagen, is er geen dag geweest waarop ik met tegenzin naar mijn werk ging. Het voelt alsof ik eindelijk voor mezelf heb durven kiezen. Daar word ik zo gelukkig van.”