null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vijf tips die zorgen voor schonere lucht in huis

Wanneer het gaat over luchtvervuiling wordt er over het algemeen gesproken over de vieze lucht die we dagelijks inademen als we buiten zijn. Maar ook in onze eigen, vertrouwde omgeving is de lucht vaak een stuk ongezonder dan we zelf denken.

Vooral in nieuwe huizen is een slechte luchtkwaliteit een veelvoorkomend probleem.

Schone lucht

Deze huizen zijn namelijk zo gebouwd dat er zo veel mogelijk energie kan worden bespaard. Het nadeel is alleen dat ze daardoor luchtdicht zijn en dat er vaak onvoldoende manieren zijn om te ventileren. Ook oudere, bestaande huizen die onlangs een energiebesparende renovatie hebben ondergaan, hebben om die reden vaak te weinig schone lucht.

Die vuile lucht zorgt niet alleen voor een ongezonde geur, het kan ook lichamelijke klachten zoals misselijkheid, hoofdpijn, allergische reacties en geïrriteerde slijmvliezen veroorzaken. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen voor schone lucht in huis:

1. Regelmatig luchten

Een verse aanvoer van lucht is zowel in de zomer als wintermaanden belangrijk voor de luchtkwaliteit in huis. Door je ramen dagelijks een uurtje open te zetten, voorkom je dat vervuilende stoffen in je huis blijven rondcirculeren. Daarnaast kan een ook een ventilatiesysteem en een goed werkende afzuigkap eraan bijdragen dat de lucht in huis goed ververst wordt. Daarnaast is het goed om regelmatig de filters van je afzuigkap en badkamerventilatie te reinigen.

2. Verschoon je (stoffen)meubels

Heb je een bank of stoel in de woonkamer die een bekleding heeft van stof? Kijk dan eens of je de bekleding kunt vervangen door een afneembaar- en wasbaar exemplaar. Beklede meubels trekken namelijk ontzettend veel stof, vuil, huidschilfers en huisstofmijt aan. Wanneer je op de bank ploft, vliegen al die deeltjes de lucht in. Hetzelfde geldt overigens voor bedlinnen, badkamermatten en tapijten. Regelmatig stofzuigen, uitschudden of wassen is dus de boodschap.

3. Vermijd chemische schoonmaakmiddelen

Hoewel het dus goed is om je meubels en andere huisraad schoon te houden, is het wel zaak dat je daarbij zo veel mogelijk natuurlijke middelen gebruikt. De chemicaliën in je allesreiniger, badkamerspray en toiletreiniger kunnen namelijk ook in de lucht terecht komen. Bij mensen die er gevoelig voor zijn kan dat zorgen voor een allergische reactie of een astma-aanval. Vooral middelen in sprayflacons zijn berucht om hun luchtverontreinigende effecten. Producten op basis van natriumbicarbonaat, citroen, zwarte zeep en azijn kun je over het algemeen wel veilig gebruiken.

4. Voorkom een teveel aan vocht

Hoewel een te droge lucht in huis negatief is voor je gezondheid, is het ook weer niet de bedoeling dat de luchtvochtigheid in huis te hoog wordt. Hierdoor krijgen schimmel en bacteriën namelijk vrij spel, en dat is niet alleen een bron van allerlei infecties, het kan ook zorgen voor allergische symptomen en ademhalingsproblemen veroorzaken. Zorg er dus altijd voor dat vochtige ruimtes zoals bijvoorbeeld de badkamer (ook na het douchen) nooit lang nat blijven. Dit kun je doen door bijvoorbeeld na elke douchebeurt het badkamerraam open te zetten of de ventilatie in te schakelen. Hang gebruikte handdoeken altijd goed uit zodat ze sneller drogen.

5. Ververs je fruitschaal regelmatig

Ligt het fruit in jouw fruitschaal vaak wekenlang te verpieteren? Probeer dan een beetje te letten op de hoeveelheid die je inslaat. Niet alleen is voedselverspilling ontzettend zonde, het rottende fruit kan ook de luchtkwaliteit ernstig beïnvloeden. Daarnaast trekken overgebleven etensresten ook allerlei beestjes aan die zorgen voor een vervuilde lucht. Stop je kliekjes daarom zo snel mogelijk in afsluitbare plastic doosjes en zet ze in de koelkast. Moet je voedsel weggooien, gebruik dan een vuilnisbak die voorzien is van een afsluitbare klep.

Lees ook

We leven gemiddeld zes jaar langer door minder luchtvervuiling

Bron | MMV

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden