Planten bij verwarming Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Verwarming aan? Neem deze maatregelen voor je planten

December is begonnen en dat merken we ook gelijk aan de temperaturen. We draaien de verwarming weer hoger. Voor jezelf is dat fijn en warm, maar je planten vinden de warmte minder fijn.

Naomi de Bruijne, plantenexpert en oprichtster van Plantenasiel Haarlem, vertelt aan RTL Nieuws welke maatregelen je het beste kunt nemen, zodat je planten beschermt blijven tegen de warmte en droge lucht van de verwarming.

Uit de buurt van verwarming

Een plant dichtbij de verwarming zetten, is geen goed idee volgens De Bruijne, tenzij het een plant met dikke bladeren is. “Hoya’s en de Ficus elastica, cactussen en vetplanten kunnen er minder last van hebben. Deze zouden best in de buurt van de verwarming kunnen staan, maar zorg dat er niks direct boven de verwarming staat of hangt.”

Luchtvochtigheid

Waarom kan een plant niet in de buurt van een verwarming staan? De luchtvochtigheid daalt in huis wanneer de verwarming wordt aangezet. Wat je merkt? De planten met dunne bladeren gaan krullen. “Dit doen planten om het vocht in het blad langer vast te kunnen houden.” Ontdek je van die bruine randjes bij je plant, dan is dit helaas niet meer te herstellen. “Ook bij mij gebeurt dit elk jaar en ik knip die randjes er altijd gewoon vanaf.”

Verder zorgt de lage luchtvochtigheid er ook voor dat beestjes, zoals spint en trips, sneller groeien en makkelijker verspreiden naar andere planten. Deze beestjes zuigen onder andere plantencellen leeg en zorgen voor de zwarte puntjes op je bladeren. “Het is dus belangrijk dit ook goed in de gaten te houden en geregeld preventief met een groene zeep/spiritus oplossing te sprayen.”

Luchtvochtigheid verhogen

Gelukkig hoef je het niet zover te laten komen, want De Bruijne heeft een aantal handige tips waarmee je de luchtvochtigheid in je huis verhoogt. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

  • Hang waterbakjes aan je verwarming (of leg ze in de vensterbank boven de verwarming) en vul ze regelmatig bij. Let hierbij wel op dat je het water regelmatig ververst en goed schoon houdt.
  • Vul schaaltjes met steentjes of korrels en vul deze met water. Zet vervolgens je plant hierop. Dit schijnt de luchtvochtigheid rond je planten te verhogen. Let er wel op dat de pot niet in het water leunt, anders krijg je wortelrot.
  • Sproei je planten regelmatig met (het liefst ontkalkt) water. Minimaal één keer per week, maar liever nog vaker.
  • Zet de afzuigkap eens niet aan als je kookt.
  • Douche met de badkamerdeur open.
  • Hang je was te drogen in huis, het liefst in de ruimte waar veel planten staan.

Planten een nieuw plekje geven

Staan er planten in de buurt van de verwarming? Dan is het handig je planten een nieuw plekje te geven als je de verwarming weer aanzet. Hierbij is het advies om je planten één keer een nieuwe plek te geven.

“Sommige planten -zoals de Ficus benjamina, Bonsai en lidcactussen- zijn nogal diva’s als het om verplaatsen gaat. Ze laten hun bladeren vallen of weigeren te bloeien als ze te vaak worden verplaatst. Dus als je het verplaatsen kunt beperken tot maximaal twee keer per jaar, dan komt dat alleen maar ten goede van de planten.”

Tocht

Tocht is ook iets wat planten niet fijn vinden, zowel in de zomer als winter. Heb je een oud huis waar veel tocht is? Dan kun je uitproberen welke planten er goed in je huis passen, stelt De Bruijne.

“Planten met dunnere bladeren zullen het dan misschien minder goed doen, terwijl planten met stevigere bladeren echt geen last hebben van een beetje tocht. Denk hierbij aan Hoya’s, Strelitzia’s en natuurlijk cactussen en vetplanten.”

Rustperiode

Sommige planten, zoals cactussen en vetplanten, gaan in de winter in rust. “Ik raad aan deze planten wat koeler en donkerder te zetten. Ook dit is handig om te onthouden tijdens het herinrichten van je planten setting in huis,” aldus de Bruijne.

Bron | RTL Nieuws

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden