Veel fouten gemaakt bij supermarkten: met déze tips bespaar je wel geld Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Veel fouten gemaakt bij supermarkten: met déze tips bespaar je wel geld

Foldertjes doorspitten op zoek naar acties of kijken wat er deze week weer in de bonus is: wanneer je boodschappen gaat doen, wil je natuurlijk zo min mogelijk geld uitgeven. Supermarkten daarentegen willen precies het tegenovergestelde: zij willen juist dat je zo veel mogelijk uitgeeft. Nu blijkt uit onderzoek door de Consumentenbond dat bij veel supermarkten de prijzen op de kassabon nog al eens afwijken van de prijskaartjes bij het schap.

Zonde en overbodig. Daarom hebben wij een aantal tips om juist geld te besparen in de supermarkt.

Steekproef zeven supermarktketens

De Consumentenbond deed een steekproef bij zeven landelijke supermarktketens en testshoppers bezochten supermarktketens van Albert Heijn, Aldi, Coop, Jumbo, Lidl, Plus en Spar. Van elke keten werden er in totaal drie filialen bezocht en die kwamen niet geweldig uit de bus blijkt. “Vorig jaar beloofden de supermarkten beterschap, maar daar is weinig van terechtgekomen”, zegt de Consumentenbond.

‘Prijs niet juist’

Kortom, het aantal fouten is toegenomen. “In 2020 blijkt uit onderzoek bij 1 op de 8 producten de prijs niet juist te zijn, maar nu gaat het bij 1 op de 7 producten fout”, zegt de organisatie. Artikelen zijn volgens het prijskaartje bij het schap in de aanbieding, maar als je vervolgens bij de kassa komt en afrekent, staat de normale prijs op je bonnetje. Bij Albert Heijn hebben ruim 1 op 4 producten een afwijkende prijs. Bij Jumbo ruim 1 op de 5. Ook de Aldi komt niet al te best uit de test. Daar werden de schapprijzen van 25 producten vergeleken met de prijs op de kassabon. Slechts 1 kassabon, bij een Aldi-filiaal, was volledig foutloos. In 2020 waren dat nog 3 van de 28 kassabonnen.

Lees ook: Zoveel bespaar je écht door producten van huismerken te kopen

Tips om te besparen

1. Combineer ingrediënten. Zijn de tomaten in de aanbieding? Dan kun je die door de sla doen, er tomatensaus van maken, soep en een stoofpotje. Ingrediënten in meerdere recepten gebruiken scheelt echt een hoop geld.

2. Check eerst thuis wat je nog hebt. Anders kom je er thuis achter dat je producten nog gewoon in je koelkast hebt liggen. Zonde! Zo voorkom je ook dat je ongeopende spullen weg moet gooien.

3. Staar je niet blind op één winkel. We denken vaak dat bepaalde winkels zoals de Lidl of ALDI goedkoop zijn, maar bij Albert Heijn kun je ook genoeg aanbiedingen vinden of goedkopere producten. Laat je niet door A-merken verleiden.

4. Plan je maaltijden voor de hele week. Ga één keer per week naar de winkel, voor de wekelijkse boodschappen. Dan kun je halverwege de week eventueel nog een keer terug voor vers fruit en groente. Misschien niet zo spontaan als je zou willen, maar dit scheelt echt geld.

Lees ook: Zó proberen supermarkten je te verleiden om meer geld uit te geven

5. Check de aanbiedingen, heb je het nodig? Koop alleen aanbiedingen van producten die je toch al nodig had of veel gebruikt. Extra kopen, omdat het in de aanbieding is, maakt je boodschappen alleen maar duurder.

6. Koop in wanneer het goedkoop is. Producten zoals wc-papier zijn altijd handig om in huis te hebben. Als dat soort producten in de aanbieding zijn dan kun je bijvoorbeeld meteen 5 of 10 pakken kopen. De komende maanden bespaar je ermee.

7. Avondeten over? Denk creatief. Chili con carne rol je in een wrap met zure room en kaas. Of je warmt het gewoon op in de magnetron tijdens de lunch de volgende dag. Gekookte aardappels kun je de volgende dag weer opbakken.

En last but nog least:

8. Check je bon. Heb je de korting waar je recht op had wel gekregen? Het onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat je je bonnetje dus altijd nog even moet nakijken – als je dat nog niet deed. Dat scheelt je weer een bezoekje aan de klantenservice om geld terug te vragen.

Bron | RTL Nieuws, Porterenee, Nederlands Dagblad
Beeld | Getty Images

Inge DalGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden