Van hoger eigen risico tot andere polis: 5 tips om te besparen op je zorgverzekering
Het einde van het jaar komt steeds dichterbij, dus is het voor veel van ons tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe zorgverzekering. We zoeken bijna allemaal naar de beste optie, waar we níet de hoofdprijs voor willen betalen. We geven je vijf tips om dit jaar te besparen op je zorgverzekering.
Natuurlijk is het belangrijk om je goed in te lezen voor je een zorgverzekering afsluit én om jouw persoonlijke situatie in acht te nemen. Deze tips kunnen een goede leidraad zijn hiervoor.
1. Kies de juiste polis
De tijd waarin je maar voor één polisvorm kon kiezen, zijn we al een tijdje voorbij. Niet verrassend als je inmiddels de bomen door het bos niet meer ziet, tussen de restitutiepolis, naturapolis en budgetpolis. Bij een restitutiepolis heb je de meeste keuzevrijheid qua zorg, maar betaal je ook het meeste. Wanneer je een naturapolis hebt moet er een contract zijn tussen de verzekeraar en je zorgverlener om een volledige vergoeding te krijgen, maar ook dan kun je op veel plekken terecht. Een budgetpolis is de goedkoopste optie, alleen hierbij zijn er aanzienlijk minder opties voor zorg en moet je goed uitzoeken waar je wel en niet een vergoeding zult ontvangen. De meeste mensen in Nederland kiezen volgens Independer voor een naturapolis, misschien is het ook iets voor jou?
Lees ook:
Zorgverzekering met restitutiepolis, naturapolis of budgetpolis: dit zijn de verschillen
2. Check je aanvullende verzekeringen
Natuurlijk is het belangrijk om goed verzekerd te zijn en geeft dat een veilig gevoel. Maar veel verzekeringen afsluiten terwijl je over het algemeen gezond bent, is echt niet nodig. Het kan lastig zijn om een stapje omlaag te doen bij je zorgverzekering, maar soms kan het je wel veel geld besparen. Probeer het rationeel te benaderen en bekijk hoe groot de kans is dat je bepaalde zorg écht nodig zal hebben. Heb je bijvoorbeeld nog steeds de extra zwangerschapsdekking aan staan, terwijl je de overgang al voorbij bent? Dat is natuurlijk zonde. Hoog tijd om daar eens goed naar te kijken, dus.
3. Ga voor een onbekend merk
Het is misschien gemakkelijk om naar een van de vier grote verzekeraars te gaan, maar daarnaast zijn er ook een aantal minder bekende opties. En die vallen zelfs vaak nog onder dezelfde hoofdmaatschappij ook. Je kunt via die kleinere, minder bekende merken vaak dezelfde dekking krijgen, maar voor minder geld. Je moet dan bijvoorbeeld wel alles online of via een app regelen voor je verzekering en declaraties. Slim om eens naar te kijken, als je graag geld wilt besparen op je zorgverzekering.
4. Betaal voor het hele jaar vooruit
Heb je wat spaargeld op je rekening staan? Dan kan het slim zijn om je premie voor het hele jaar in één keer te betalen. In veel gevallen krijg je dan namelijk korting. Vaak gaat het maar om een paar tientjes minder, maar toch is dat weer een mooie manier om wat te besparen op je zorgverzekering. Vooral nu de rente zo laag is: je verdient er waarschijnlijk meer mee, dan de rente zou zijn op je spaarrekening.
5. Is een hoger eigen risico een optie?
In Nederland kennen we een verplicht eigen risico van 385 euro per kalenderjaar. Daar kun je niet onderuit wanneer je regelmatig naar een specialist gaat of medicatie slikt. Maar als je juist bijna nooit zorg nodig hebt, kun je ervoor kiezen je eigen risico vrijwillig te verhogen. Dat kan tot een maximum van 885 euro; daarmee krijg je tot wel 300 euro per jaar korting op je zorgpremie. Wees hiermee wel voorzichtig: als je in 2021 onverwacht wél veel zorgkosten maakt, bijvoorbeeld door een ziekenhuisbezoekje, moet je die 885 euro wel kunnen betalen. Doe dit dus alleen als je dit geld achter de hand hebt. Benieuwd of een hoger eigen risico iets voor jou is? Deze handige tool kan je daarover advies geven.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Independer
Beeld | Getty Images