Margriet logo
Foto's maken tijdens kerst Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van het kerstdiner tot de sfeerverlichting: zo maak je de mooiste foto’s tijdens kerst

Een huis vol kerstversiering, een tafel met lekkernijen, en iedereen in z’n mooiste outfit aan tafel. Hoewel we kerst dit jaar iets anders vieren dan normaal, blijft het leuk om de herinnering vast te leggen. Toch is de gezellige kerstsfeer vaak nog moeilijk in een mooie foto te vangen. Daarom hebben we een paar tips op een rijtje gezet om tijdens kerst de mooiste foto’s te maken.

Van de versiering en je gezelschap tot aan het kerstdiner zelf: zo leg je alles vast.

Foto’s maken tijdens kerst

Het staat natuurlijk heel sfeervol om tijdens de feestdagen vooral gebruik te maken van kaarsen en kerstverlichting, in plaats van de lamp boven de tafel. Alleen voor de kwaliteit van de foto is het vaak iets minder. Een flits maakt de foto vaak kil en zonder is vaak te donker. Als je de kerstversiering wil vastleggen en de tafel overdag al gedekt hebt, maak dan de foto’s nog bij daglicht. Het beste moment is in de namiddag zodat het licht van buiten niet te schel is, maar ook nog niet te donker.

’s Avonds fotograferen

Ga je pas in de avond aan de slag? Dan kun je als je met een camera fotografeert het beste het diafragma op een zo klein mogelijk getal zetten of de isowaarde iets verhogen. Let er wel op dat er niet te veel ruis ontstaat. Als laatste kun je ook de sluitertijd van je camera verlengen. Bij een langere sluitertijd heb je meer kans dat je foto bewogen uitpakt, in dit geval kun je ook een statief gebruiken zodat je camera niet beweegt. Als je binnen met kunstlicht fotografeert kan er een blauwe of gele kleurzweem door je foto ontstaan. Om dit te voorkomen kun je het beste de witbalans bijstellen. Vaak werkt de witbalans ‘gloeilamp’ voor kerstverlichting het beste. Maak voor de kerst alvast een testfoto, zodat je tijdens de feestdagen mooie foto’s kunt maken.

Voor de kerstboom

Wil je graag foto’s maken met de kerstboom of kerstlichtjes op de achtergrond? Zorg dan dat je familie of ander onderwerp dat je op de foto wil zetten niet recht voor de boom staat, maar er iets verder vanaf poseert. Als je het diafragma van je camera op een iets kleiner getal zet ontstaat er onscherpe achtergrond. Dat geeft meer sfeer aan je foto’s.

Compositie

Je kunt objecten of mensen het beste op gelijke hoogte met je camera fotograferen, zo voorkom je bijvoorbeeld foto’s met onderkinnen, of andere ongemakkelijke hoeken. Daarnaast wordt hierdoor het hoofdonderwerp in de foto het meest scherp. Om het wat interessanter te maken kun je spelen met de compositie. Zet je hond bijvoorbeeld in plaats van in het midden eens links of rechts in beeld of zorg dat als je de kerstboom op de achtergrond wil hebben, dat deze net iets meer in de hoek staat.

Momenten vastleggen

Naast mooie geposeerde portretten en gezellige familiefoto’s op anderhalve meter afstand zijn de sfeermomenten aan tafel ook bijzonder om vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan smullende gezichten als het hoofdgerecht op tafel wordt gezet of de verheugde gezichten tijdens het uitpakken van een kerstcadeautje. Om die spontane momenten het best vast te leggen is het aan te raden om zoveel mogelijk foto’s achter elkaar te maken. Dan heb je de meeste kans dat er een goede foto tussen zit die de sfeer of een intiem moment vastlegt.

Kerstdiner fotograferen

Heb je dagen lopen zwoegen om een heerlijk kerstdiner op tafel te zetten? Dan wil je dat waarschijnlijk ook graag vastleggen. Ook daarbij is licht belangrijk. Zorg dat er voldoende licht op je bord schijnt, dit kun je het beste van achter het bord laten komen. Je kunt ook de sluitertijd iets langer maken, zodat je meer licht op je foto krijgt. Daarnaast is ook hier de witbalans weer belangrijk, zodat je gerechten op de foto’s niet geel of blauw uitslaan. Stel dit handmatig af. Ook helpt het natuurlijk om de tafel en het bord mooi op te maken, veeg de druppeltjes en kruimeltjes even weg en zorg dat er geen vingerafdrukken op je bord zitten. Als laatste kun je nog spelen met verschillende hoeken en met dichtbij en verder weg. Dit kan de achtergrond bijvoorbeeld net vervagen of ervoor zorgen dat je gerecht er nog smakelijker uit ziet.

Bron | Kijkenziefotoschool.nl, Fotografiebewust.nl, Mrtfotografie.nl, Lifehacking

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden