Toename telefonische oplichting: zo voorkom je dat je erin trapt
Waar oplichters er eerder vooral op WhatsApp en e-mail alles aan deden om je te ontdoen van grote sommen geld, worden er nu ook steeds meer gevallen gemeld van telefonische oplichting. De Fraudehelpdesk meldt dat er in 2022 een toename was van 18 procent ten opzichte van 2021. Hoe zorg je ervoor dat dit jou niet overkomt?
De organisatie laat weten dat het vooral meldingen betrof van telefoontjes met een Engelstalige bandje en een telefoontje namens de bank. In totaal ontving het callcenter over het Engelstalige bandje 9997 meldingen. Met name Engelstaligen trapten in het verhaal en stonden in 136 gevallen gegevens of geld af. De gemelde financiële schade bedroeg ruim één miljoen euro.
Engelstalig bandje
Het Engelstalige bandje: bij deze vorm van oplichting krijg je bij het opnemen een Engelstalig gesproken bandje te horen. Het telefoontje is zogenaamd afkomstig van de ‘National Police’, ‘Dutch Supreme Court’ of het ‘Ministry of Justice’. In werkelijkheid zijn deze telefoonnummers van particulieren of ondernemers die er niets mee te maken hebben. Wat er uiteindelijk aan de telefoon gezegd wordt, loopt erg uiteen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je BSN-nummer wordt misbruikt of dat er een arrestatiebevel tegen je loopt. Het doel van de oplichters is uiteindelijk dat je geld overmaakt. Laat het daarom nooit zover komen.
De organisatie laat verder weten dat er voorafgaand aan deze telefoontjes het afgelopen jaar regelmatig phishingmails werden verstuurd. Als de ontvangers van die e-mails daarop waren ingegaan, ontvingen zij al snel een telefoontje van de zogenaamde ‘bankmedewerker’. Naast het bekende verzoek om geld over te boeken naar een zogenaamde veilige rekening, werd soms gevraagd om een aankoop te doen van giftcards. Ook verschaften oplichters zich via software toegang tot de computer van slachtoffers om zelf het geld over te boeken. Meer weten over phising? Lees dan dit artikel: Tien tips om phishing te herkennen en te voorkomen.
Tips tegen telefonische oplichting
Om telefonische oplichting te voorkomen, is het belangrijk om altijd goed te letten op wat ze van je vragen. Daarnaast kun je zorgen voor een betere bescherming van je digitale leven om er zeker van te zijn dat je veilig bent. Meer hierover weten? Lees dan dit artikel: Expert legt uit: zó voorkom je dat je slachtoffer wordt van online fraude. Hieronder geven we je nog een aantal handige tips om telefonische oplichting te voorkomen.
- Elk telefoonnummer is door criminelen makkelijk te imiteren (spoofen). Dat het nummer waarmee je gebeld wordt écht van het betreffende bedrijf lijkt, zegt dus niets.
- Hang op. Twijfel je, bel dan zelf naar het officiële nummer. Zo krijg je wel altijd het echte bedrijf aan de lijn. Criminelen kunnen telefoonnummers alleen spoofen als ze zelf bellen.
- Weet dat sommige bedrijven geen telefonische klantenservice voor consumenten hebben. Zoals Google en Microsoft. Als je zelf op zoek gaat kun je via de zoekresultaten terechtkomen bij nepklantenservice.
- Geef geen toestemming om je computer op afstand over te nemen. Sta dit alleen toe als je zelf een gespecialiseerde vertrouwde (computer)hulppartij hebt gebeld.
- Als je wordt aangesproken in het Engels, wees er dan van bewust dat het extra verdacht is. Let goed op.
- Maak geen geld over na telefonische instructie om het ‘veilig te stellen’. En gebruik geen onofficiële websites als je daar telefonisch toe wordt opgedragen.
- Zorg dat je niet alleen let op bekende trucjes. Wees altijd alert als een partij je benadert om ergens in te loggen of geld over te maken. Ook bij een klein bedrag of als het vertrouwd lijkt.
Nel (73), werd slachtoffer van bankhelpdeskfraude. Meer weten over haar verhaal? Lees dan dit artikel: Nel (73) werd slachtoffer van bankhelpdeskfraude: ‘Ik dacht meteen, hoe kon ik toch zo dom zijn?’
Bron | Consumentenbond, Emerce