Tips van een energie-expert voor wisselen energiecontract Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

PREMIUM

Tips van een energie-expert: dit moet je wel en niet doen bij het wisselen van energiecontract

De hoge energieprijzen zijn voor velen van ons een doorn in het oog. Zeker als je bijna aan het eind van je contract zit, ga je nadenken hoe je de komende tijd verder gaat. Zoek je zekerheid met een vast contract of wil je liever snel kunnen wisselen met een variabel contract? En waar moet je nou eigenlijk op letten als je gaat wisselen van energiecontract? We vroegen het aan energie-expert Joris Kerkhof van Independer.

Hij geeft slimme tips, zodat je precies weet wat je wel en niet moet doen als je gaat overstappen.

Stijgende prijzen

De kans is groot dat je het wel meegekregen hebt: de prijzen van energiecontracten blijven maar stijgen. Zodra je contract afloopt moet je ineens het dubbele of zelfs nog meer gaan betalen. Niet in de laatste plaats is dit ontzettend vervelend voor je portemonnee. Je moet op andere gebieden geld gaan besparen en zo de rekeningen zien te betalen. Er is wel een energietoeslag het leven in geroepen, maar deze is er lang niet voor iedereen.

Wisselen van energieleverancier

Als je wilt wisselen van energieleverancier schrik je je waarschijnlijk rot. Iedereen vraagt een hoge prijs. Om uit te zoeken wat voor jou de beste optie is als je gaat wisselen, is het volgens Joris verstandig om eerst twee belangrijke zaken uit te zoeken: wat verbruik je precies aan gas en stroom en wat betaal je per kilowattuur (kwh) en kubieke meter gas (m3). “Dit staat vaak in de ‘mijn omgeving’ van je energieleverancier of op je jaarrekening", legt hij uit. “Daar kun je ook vinden wat je precies betaalt per kwh en m3.”

Als je dit gevonden hebt, kun je gaan kijken naar je opties. “De keuze voor variabel zorgt ervoor dat je tarief periodiek kan veranderen (omhoog of omlaag) en je kunt dagelijks opzeggen. Bij de keuze voor een vast contract heb je zekerheid dat je afgesproken tarief niet aangepast wordt.” Ga bij jezelf na of je een zekerheidszoeker bent. Is je antwoord daarop ja? Dan is een vast jaarcontract waarschijnlijk je beste optie. Als je wel om kunt gaan met een beetje onzekerheid en het ziet zitten om andere tarieven in de gaten te houden, dan kun je kiezen voor variabel.

Bij je eigen leverancier blijven

Je hoeft natuurlijk niet per se te wisselen van leverancier. “Je bestaande leverancier biedt je bijna altijd een variabel contract aan, soms staat er ook een jaarcontract klaar. Kijk dus goed wat je bestaande leverancier je gaat aanbieden en kijk dan vooral naar de prijs per kwh en m3. Die kun je dan vergelijken met een eventueel ander aanbod om zo de beste keuze te maken.”

Voorwaarden van contracten

Bij overstappen is het ook belangrijk om naar de voorwaarden te kijken, zeker bij een variabel contract. “In de regel verandert dit twee keer per jaar, maar de afgelopen periode hebben we gezien dat meerdere leveranciers hun voorwaarden veranderen. Hierdoor wisselt het tarief vaker, soms zelfs iedere maand.” Leveranciers zijn wel verplicht dit vooraf door te geven, zodat je weet waar je aan toe bent. Houd dit dus goed in de gaten, om niet voor verrassingen te staan.

Een dynamisch tarief

Waar we voorheen alleen een vast of variabel contract kenden, is er nu nog een ander tarief bijgekomen: het dynamische tarief. “Bij een aantal van deze aanbieders van dynamische tarieven betaal je per maand achteraf een bedrag. Dit bedrag is berekend op basis van het verbruik van die maand en wat de gas- en stroomprijs die maand per dag of uur is geweest op de inkoopmarkt. Dit betekent dat je in de zomer een lager bedrag betaalt en als de inkoopprijzen dalen, profiteer je daar ook meteen van. Maar in de winter betaal je een fors hoger bedrag.” Als je zonnepanelen hebt, betekent dit dat er per maand gesaldeerd wordt, in plaats van per jaar. Dit betekent dat de teruggeleverde energie iedere maand verrekend wordt met het verbruik. “Kies je voor een dynamisch tarief, dan moet je er rekening mee houden dat het tarief en het maandbedrag dus per maand flink kunnen verschillen.” Houd je niet van die onzekerheid, dan is deze optie dus waarschijnlijk niets voor jou.

Plan vooruit

Je wilt er misschien nog niet aan denken, maar we gaan langzamerhand weer richting de winter en daarmee de koude maanden. Volgens Joris is het verstandig om hiervoor een plan te maken. “Ga met je gezin op zoek naar mogelijkheden om je verbruik te verlagen, zoals korter douchen, deuren dicht doen in huis of zet de verwarming een graadje lager. Ook kun je kijken of je mogelijkheden hebt om te verduurzamen. Er zijn subsidieregelingen voor isolatie en bij zonnepanelen kun je de btw terugvragen. Ook zijn er speciale duurzaamheidsleningen waarbij je een laag rentepercentage betaalt.”

Nynke KooyGetty Images/Cavan Images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden