null Beeld

Tips om je huis koel te houden tijdens een hittegolf

Er staat ons eind deze week waarschijnlijk weer een hittegolf te wachten. Kijk je nu al op tegen het thuiswerken in de hitte of de warme plaknachten? Geen zorgen. Met deze tips kun je niet alleen je hoofd maar ook je huis koel houden tijdens een hittegolf.

Tijd voor een persoonlijk hitteplan voor in huis.

Huis koel houden tijdens een hittegolf

Wil je de warmte van de hittegolf buiten ontvluchten door thuis te blijven? Dan is de kans groot dat je ook in je eigen huis niet aan de hitte ontkomt. Warmte blijft juist in je huis langer hangen, zeker in nieuwere huizen omdat deze zo goed geïsoleerd zijn. En zeker als je slaapkamer op zolder is, zijn de tropische temperaturen geen pretje. Tijdens een hittegolf is het dan ook geen gek idee om tijdelijk naar een verdieping lager te verhuizen tijdens de nacht. En ook airconditioning is geen overbodige luxe, maar mocht je daar niet over beschikken dan hebben we nog de volgende tips om je huis koel te houden tijdens een hittegolf.

Ramen open

De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk om de ramen wagenwijd tegen elkaar open te zetten. Maar let wel op, doe dit alleen ’s avonds of ‘s nachts en in de ochtend als de temperatuur nog wat lager ligt. Zodra het warmer wordt is het juist verstandig alle ramen en deuren dicht te doen en alle zonwering te gebruiken. Dus zonneschermen omlaag en gordijnen dicht.

Gebruik groen

Om je huis koel te houden tijdens een hittegolf kun je ook de kracht van de natuur gebruiken. Met veel groen rondom je huis kan het tot wel zo’n twee tot vier graden koeler worden in huis. Planten nemen namelijk het zonlicht op, waardoor de warmtestraling wordt tegengehouden. Een mooie blauwe regen of een groen klimop tegen je gevel of buitenmuur, of een aantal bomen vlak langs je huis kunnen al wonderen doen. Heb je een plat dak? Dan kun je hier ook een groen dak vol met planten van maken, om de warmte van bovenaf te weren.

Andere dakbedekking

Daarnaast zijn ook zonnepanelen natuurlijk een goede uitkomst. Dit helpt om schaduw op je dak te creëren. Ook helpt een wit dak om de warmte in huis te weren. Je kunt bijvoorbeeld je hele dak wit schilderen of witte dakbedekking zoals witte kiezelstenen gebruiken. Dit weerkaatst de zon. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kun je ook de rest van de buitenmuren wit schilderen. Als laatste kun je als de hittegolf echt zijn tol in huis eist het dak ook nat maken, zodat het binnen minder snel opwarmt.

Laat apparatuur uit

Een loeiende printer, ronkende computer, gloeilampen of een hete oven. Het is allemaal redelijk onschuldig, maar het kan je huis net een tikkeltje warmer maken. Zeker bij een hittegolf wil je dit soort onnodige warmte natuurlijk vermijden. Laat dus de apparaten die warmte opwekken in huis het liefst zoveel mogelijk uit staan. Ruil het gasfornuis bijvoorbeeld eens een avondje om voor een barbecue buiten.

Lees ook: 18 afkoeltrucjes om lekker te slapen tijdens een hittegolf

Ventilator trucje

Is het tijd voor wat zwaarder geschut? Haal dan de ventilator tevoorschijn. Vaak is het probleem bij een al warm huis, dat een ventilator alleen maar de warme lucht verspreidt en niet, zoals een airco, de boel ook een beetje afkoelt. Leg daarom een aantal flessen water in de diepvries en zet deze als ze bevroren zijn voor je ventilator. Dit zorgt ervoor dat er koude lucht door je huis wordt geblazen. Dit werkt ook met een metalen bak vol ijsklontjes.

Van buitenaf koelen

Als laatste kun je ook je huis vanaf de buitenkant koelen door vochtige (hand)doeken aan de buitenkant voor de ramen te hangen waar de zon veel op staat. Of zet een parasol op tegen de buitenmuren, ook als je zelf binnen zit. Zo voorkom je dat er warmte via je muren of ramen je huis binnenkomt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Milieucentraal, Kiwify, Nationale Nederlanden, Houhetwarm.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden