null Beeld

Tijd voor een digitale schoonmaak? Zo pak je dat aan

Met de komst van de lente is ook de voorjaarsschoonmaak weer een feit. Misschien breid je ‘m naast het huis ook uit naar de rommelschuur en tuin. Maar vergeet ook niet om je digitale wereld in de schoonmaak mee te nemen. En nee, dan bedoelen we niet dat je je poetsdrang overal op social media moet delen. 

Een digitale schoonmaak om bijvoorbeeld je smartphone en laptop eens flink uit te mesten en op te schonen. Zo pak je het aan.

Digitale schoonmaak

Ga maar eens na hoe veel ongebruikte of overbodige apps je allemaal op je mobiele telefoon hebt staan. Om over je verzameling aan screenshots en mislukte foto’s nog maar niet te spreken. En wat dacht je van het bureablad van je computer of laptop waar het vaak ook vol staat met onnodig veel bestanden. Daarom sloegen Amerikaanse organisatiepsycholoog Scott Sonenshein en opruimfenomeen Marie Kondo de handen ineen. Samen schreven ze een boek over hoe je niet alleen je werkplek overzichtelijk houdt, maar ook hoe je een digitale schoonmaak het best kunt aanpakken. Met de onderstaande tips kom je hopelijk al een heel eind.

Heb ik het nodig?

De eerste tip ligt redelijk dichtbij de bekende quote en opruimtechniek van Marie Kondo: 'Does it spark joy?' Is het antwoord tijdens het opruimen ‘nee’, dan mag het weg. Om een weg te vinden door je digitale rommel stelt Sonenshein in ditzelfde straatje nog twee extra vragen op. Scoor je op de vragen drie keer ‘nee’? Dan verdwijnt het in je digitale vuilnisbak.

  1. Heb je dit op dit moment nodig voor werk of school?
  2. Kan het bijdragen aan een mooiere toekomst?
  3. Word je er blij van?

Zie je bureaublad als je fysieke bureau

Grote kans dat je met een rommelig bureau slechter kunt focussen op je werk. Zie het daarom digitaal ook niet anders. Als je hele bureau vol ligt met spullen die je niet gebruikt, maak je ook ruimte voor de essentiële spullen. Ruim je bureaublad daarom ook zo op en laat alleen de echt belangrijke dingen die je bijvoorbeeld dagelijks nodig hebt hier staan. Zo schep je rust in de rommel.

Lees ook: Ontspullen: 14 tips voor meer ruimte in huis en je hoofd

Telefoon opruimen

Als je je digitale werkplek aan het schoonmaken bent, vergeet dan ook je telefoon niet. Ga eens kritisch door al je apps heen en verwijder de applicaties die je eigenlijk nooit gebruikt. Bewaar het opruimen van je foto’s voor het laatst. Dit kan namelijk best een tijdrovende klus zijn, omdat je misschien oude foto’s met sentimentele waarde tegenkomt of zelfs moeite hebt met vrij onnodige afbeeldingen weggooien.

Veel telefoons slaan je foto’s automatisch al in mapjes op zoals ‘schermfoto’s’, ‘selfies’ of afbeeldingen die je via Whatsapp hebt ontvangen. Hierdoor kun je je foto’s sneller doorspitten. Bedenk bij foto’s waar je waarde aan hecht wat je er mee wil doen. Zo kun je ze laten afdrukken of er een album van maken. Mocht er digitaal iets misgaan, dan heb je altijd nog een tastbare versie. Maak voordat je aan deze digitale schoonmaak begint ook een back-up, voor als je toch iets te snel op de verwijderknop klikt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 18 ligt in de winkels, en dit extra nummer staat volledig in het teken van 75 jaar vrijheid. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden