Margriet logo
Te veel cafeïne gedronken? 5x zo kun je het negatieve effect verminderen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Te veel cafeïne gedronken? 5x zo kun je het negatieve effect verminderen

Iets te enthousiast geweest met de koffie? Dan kan dat energieke, oppeppende effect ook omslaan in een onrustig gevoel, hoofdpijn, een snelle hartslag, veel plassen, een hoge bloeddruk of zelfs een angstgevoel. Geen pretje. Daarom hebben we een paar tips op een rijtje gezet om het negatieve effect van de cafeïne te verminderen.

Van bananen tot een blokje om: wat helpt er als je een bakkie te veel op hebt?

Het negatieve effect van te veel cafeïne verminderen

Als je te veel cafeïne op hebt, is de beste oplossing om het negatieve effect te verminderen simpelweg om het uit te zitten. Daarvoor heb je wel geduld nodig, want het kan wel drie tot tien uur duren voordat de cafeïne echt uit je lichaam is. Om de boel een handje te helpen hebben we een paar handige tips:

1. Water drinken

Te veel cafeïne drinken kan een dehydraterende werking hebben. Als je naast je kop koffie geen water drinkt, dan verlies je dus veel vocht. Dit kan je onder andere merken aan de kleur van je urine, maar ook aan uitgedroogde lippen. Het is dus verstandig om bij een kopje koffie altijd een glas water te drinken, om vochtverlies te voorkomen. Is het kwaad al geschied? Dan helpt water drinken om de cafeïne in je lichaam sneller af te breken.

2. Vezelrijk eten

Aan Mind Body Green legt arts-integratieve geneeskunde Bindiya Gandhi uit dat voedingsmiddelen met veel vezels ook kunnen helpen om de opname van cafeïne in je lichaam te vertragen. Pak de volkoren producten, groenten en peulvruchten er in dit geval dus maar bij.

3. Magnesium en kalium

Voedingsmiddelen met magnesium en kalium helpen om de cafeïne in je lichaam te neutraliseren. Vooral als je last hebt van trillingen door te veel cafeïne kan een banaan of groene bladgroente eten helpen om dit negatieve effect te verminderen.

Lees ook: Ben je overgevoelig voor cafeïne? Hieraan kun je dit herkennen

4. Beweeg

Heb je een kop koffie te veel op? Probeer dan te bewegen. Dit hoeft geen intensieve work-out te zijn, want lichte beweging helpt ook. Een wandeling tijdens je lunchpauze kan al voldoende zijn om hoofdpijnklachten door de cafeïne te verminderen. Daarnaast kan een beetje frisse lucht natuurlijk ook nooit kwaad.

5. Mediteren of ademhalingsoefeningen

Om je hersenen weer rustig te maken kan het helpen om te mediteren of een paar ademhalingsoefeningen te doen, zeker als je door te veel cafeïne last hebt van angstgevoelens. Op werk is het waarschijnlijk lastig om een meditatiemomentje in te plannen, maar als je bijvoorbeeld voor het slapen een kop koffie te veel hebt gedronken, is dit wel een fijne oplossing.

Bron | Mind Body Green, Het Laatste Nieuws
Beeld | Getty Images

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden