null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Stress? 7 makkelijke trucjes om snel te ontspannen

Hoe minder stress, hoe beter. Toch ontkom je er niet aan. Zeker als je in een behoorlijk stressvolle periode zit. Tijd voor een beetje ontspanning? Misschien helpen deze zeven makkelijke trucjes je om snel te ontspannen.

Ze kosten slechts seconden of minuten tijd. En dat is vooral fijn voor als je even geen tijd hebt om in bad te gaan, een uitgebreide yogasessie te doen of een lange boswandeling te maken.

1. Ontspannen met het zintuigenspel

Dit spel is nog makkelijker dan Ik zie, ik zie wat jij niet ziet, maar het kan een heel krachtig trucje zijn om rust in je hoofd te krijgen. Kijk om je heen en benoem drie dingen die je kunt horen. Benoem vervolgens twee dingen die je kunt zien. En tot slot één ding die je voelt. Op deze manier ben je heel mindful bezig: je bent compleet bezig met het hier en nu, en dat brengt je rust. En als je op één zintuig focust, zoals alleen op wat je hoort, is het ook een heel behapbare oefening om met je (klein)kind te doen.

2. Begin de dag met schrijven

Begin de dag met een dansje, luidt het vrolijke liedje. Heel leuk, maar schrijven zodra je wakker bent werkt een stuk effectiever tegen stress. Op papier het liefst, want dan ben je je nog bewuster van de woorden die je opschrijft, dan wanneer je ze typt. Schrijf bijvoorbeeld op wat jouw doel van deze dag is. Of simpelweg alles wat er in je opkomt: piekergedachten, gevoelens. Door ze 's ochtends al van je af te schrijven, begin je de dag met een schone lei.

3. Mindful koffie en thee drinken

Misschien tik jij je kop koffie of thee op de automatische piloot achterover. Probeer dit eens op een andere manier. Op een mindful manier, om preciezer te zijn. En dat begint al bij het zetten van de koffie of thee. Focus je op het geluid van het koffiezetapparaat of de waterkoker. Neem de vorm van je mok in je op. Ruik de geur van koffie, of neem de lucht van de thee in je op, nadat je het theezakje erin hebt gedompeld. En wees je bewust van iedere slok, voel de warmte op je tong en geniet van de smaak. Word je niet alleen hartstikke ontspannen van: wedden dat je kop koffie of thee op deze manier nóg lekkerder smaakt?

4. Steek een kaars aan

Steek een kaars aan, ga er lekker bij zitten en kijk hoe de vlam beweegt en flikkert. Dit is een vorm van meditatie. Staar vijf tot tien minuten lang naar de kaars en laat je gedachten aan je voorbij gaan. Observeer ze, maar hecht er geen oordeel aan. Laat alles even zo zijn zoals het is. Klinkt misschien zweverig, maar is juist een heel nuchtere instelling. Eentje die je wel moet leren: oefening (en geduld) baart kunst!

5. Ademhalingsoefening

We nemen ademhalen heel vanzelfsprekend. Je dóét het tenslotte ook automatisch. Maar als je stress hebt, kan het weleens misgaan met je ademhaling. Hyperventilatie ligt bijvoorbeeld op de loer. Probeer daarom ademhalingsoefeningen te doen. Adem bijvoorbeeld vier seconden in en vier seconden uit, en herhaal dit vijf keer. Je zult merken hoe die twintig seconden gefocust ademhalen je al kunnen kalmeren. En déze simpele ademhalingsoefening helpt je makkelijker in slaap te vallen.

6. Ontspannen bevries- en ontdooispelletje

Dit is een leuke ontspanningsoefening om samen met je jonge (klein)kinderen te doen. Maar ach, ook als ze al 18+ zijn hoor! Het idee bij dit spelletje is dat je in het rond danst of loopt, totdat iemand 'freeze!' zegt. Iedereen bevriest dan als het ware, en blijft zo stil als een standbeeld staan. Focus allemaal dan op wat je voelt in je lichaam. Misschien heb je het warm, voel je tintelingen in je armen of benen. Een mindful spelletje dus, waarin je een hoop energie kwijt kunt.

7. Op blote voeten lopen

Stress? Schop je schoenen even uit. En je sokken het liefst ook. Uit onderzoek blijkt dat op blote voeten lopen stress kan verminderen, terwijl het je bloedsomloop, nachtrust en algehele vitaliteit verbetert. Vooral als je dit in het gras doet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Good Housekeeping

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden