Margriet logo
null Beeld

Streeploos ramen lappen: met deze tips lukt het altijd

Eens in de zoveel tijd is het weer nodig om de ramen te lappen. Maar hoe vaak per week, maand, jaar moet je dit klusje eigenlijk klaren? En hoe krijg je ze nu echt streeploos schoon?

Wij geven je tips.

Eerst de kozijnen

Voordat het echte werk begint, reinig je de kozijnen. Gebruik een stoffer om het ergste vuil weg te vegen. Daarna kun je de kozijnen afnemen met een natte doek of een sopje met een scheutje allesreiniger. Gebruik hiervoor een ander sopje dan voor de ramen.

Maak een sopje van duurzame producten

De kunst van het ramen lappen is het sop. Er zijn verschillende opties. Aan een emmer met warm water voeg je bijvoorbeeld een paar kleine druppeltjes allesreiniger of een scheut spiritus toe. Maak je het liefst zo veel mogelijk gebruik van producten die je al in je keukenkastje hebt staan én die beter zijn voor het milieu? In plaats van allesreiniger of spiritus kun je ook een gepelde ui in vieren, in het water doen. Ook een lepel soda of een scheut azijn door het water zijn je echte schoonmaakhelden. Maak vervolgens de ramen met krachtige streken nat met een grote spons. Daarna pak je de trekker en de zeem erbij.

Streepvrij ramen lappen

Gebruik een goede handtrekker en trek het raam in één beweging droog in horizontale richting. Droog de trekker tussendoor met een zeem. Gebruik hiervoor een natte zeem die je eerst goed uitwringt. Een zeem werkt beter dan een (thee)doek, omdat deze de trekker beter droogt en er geen stof of pluisjes achterblijven. De hoekjes en randen van het raam kun je achteraf nog drogen met de zeem. Wil je streepvrije ramen? Neem dan een prop kranten en zeem de ramen na.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Hoe vaak was jij je ramen?

Waarschijnlijk is het ramen lappen niet één van je favoriete bezigheden. De hamvraag is dus: hoe vaak moet ik dit werkje doen? Het hangt helemaal af van de hoogte, grootte en positie van jouw ramen. Kijk je iedere dag door het raam naar buiten? Dan zie je waarschijnlijk eerder dat ze weer een schoonmaakbeurt nodig hebben en pak je er maandelijks een emmer bij. Zorg ervoor dat je de ramen in ieder geval eens per jaar onder handen neemt.

Tip

Hoe aanlokkelijk het ook klinkt om de ramen te lappen wanneer er een zonnetje aan de hemel staat, is dit niet het beste moment om dit werkje te doen. De zon zorgt er namelijk voor dat het water op de ramen te snel droogt en er druppels achterblijven.

Bron | Oma Weet Raad, Leuke geit

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden