null Beeld

Stinkende container? Last van maden? Niet met deze tips!

Lekker hoor dit zomerse weer, alleen jammer dat de groenbak er zo vies van gaat ruiken. Door de hoge temperaturen liggen stank en maden op de loer. Tien tips om die problemen aan te pakken, voor een fris en fruitige afvalbak.

Hoe warmer het weer, hoe sneller de inhoud van de gft-container gaat verteren. Niet gevaarlijk, maar wel vies. Dit kun je ertegen doen.

1. Het begint bij de juiste standplaats van de bak. Zet hem niet in de volle zon. Heb je ergens schaduw in de tuin? Zet de groenbak dan daar, liefst op een koele plek.

2. Overweeg het gebruik van biozakjes, dat zijn zakjes die composteren. Daar kun je je gft-afval in doen, ze dichtknopen en weggooien. Je koopt ze bij de supermarkt of huishoudwinkel.

3. Vlees- en visresten gaan snel stinken en trekken ongedierte aan. Gooi ze daarom in de bak die als eerste wordt geleegd, dus je gft-container óf vuilnisbak. Pak ze eventueel in met een krantenpagina.

4. Leg onderin een laagje droog afval, zoals droog brood of aardappelschillen. Dat voorkomt dat alle afval aan de bodem plakt en maakt het legen van de bak gemakkelijker. Zo weet je zeker dat er geen restjes achterblijven die steeds viezer gaan ruiken.

5. Strooi een laagje onderin van een product dat vocht opneemt en niet blijft plakken. Denk aan koffiedik, kattenbakkorrels (die mogen alleen bij het gft-afval als er Milieukeur op de zak staat), stro of een pagina van een krant.

6. Zorg dat afval dat je in de container doet zo droog mogelijk is. Gemaaid gras kun je bijvoorbeeld het best een dagje laten liggen en vochtige etensresten kun je even laten uitlekken boven de gootsteen.

7. Een latje of stok tussen deksel en bak zorgt voor een kiertje, zodat er zuurstof bij kan komen.

8. Niet aanstampen! Het helpt als het afval een beetje luchtig blijft.

9. Hang een zakje of een oude sok gevuld met mottenballen in de bak. Dat schrikt vliegen af en zorgt meteen ook voor een andere geur. Je bevestigt het simpel aan het handvat.

10. Wist je dat klimop giftig is voor maden? Leg, als je last van maden hebt, dus een flinke tak in de container. Geen klimop in de tuin? Vraag je buren of er wat van hun gesnoeide takken in jouw container mogen. Zij blij, jij blij.

11. Container geleegd? Of last van maden? Maak hem schoon met water en groene zeep (gebruik liever geen chloor, dat is slecht voor het milieu).

Bron: Milieu Centraal, de Stentor

Beeld: iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden