null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Sterrenkijken in Nederland? Dít zijn de vijf beste spots

Nu het sneller donker wordt buiten, zit je het liefst binnen onder een warm dekentje, maar het heeft ook voordelen om naar buiten te gaan. Zo kun je de sterren namelijk ook veel beter zien. Volgens de astronomen zijn er vanaf de aarde 9600 sterren met het blote oog zichtbaar, nu alleen nog de plekken vinden waar je ze het beste kunt zien.

Veel van deze sterren kun je vanuit Nederland niet zien, omdat de lichtvervuiling in ons land heel groot is. Maar op deze plekken heb je wel de meeste kans.

De Waddeneilanden

De Waddeneilanden zijn niet alleen in de zomer een lust voor het oog. Als je de mooiste sterrenpartijen wil zien dan is dit the place to be. Het is natuurlijk een stuk minder dichtbevolkt dan andere plekken in Nederland en daardoor heb je ook meteen meer oog voor de natuur. Denk je aan Texel dan is het noordelijk deel van het eiland het dunst bevolkt. Zet bijvoorbeeld op een heldere avond een stoel neer in de duinen bij natuurgebied de Slufter en geniet van de indrukwekkende sterrenhemel. Bij het Observatorium (bij Ecomare) zijn regelmatig kijkavonden en kun je door de telescopen van Volkssterrenwacht De Jager een fijne avond sterrenkijken. Je zult je zeker niet vervelen.

Schiermonnikoog is zelfs uitgeroepen tot de donkerste gemeente van ons land. Niet zo vreemd, want er wonen minder dan 1000 mensen op het eiland en het grootste deel van het eiland is ongerepte natuur. Wandel vanuit Strandpaviljoen De Marlijn op een heldere avond het strand op en geniet van een prachtige sterrenhemel.

De Boschplaat op Terschelling werd ooit als eerste gebied in Nederland verklaard tot Dark Sky Park. Daarmee behoort Terschelling tot één van de donkerste plekken ter wereld. De uitgelezen plek om ’s nachts eens in het zand te gaan liggen dus.

Lees ook: Déze partner past het beste bij jou op basis van je sterrenbeeld

Nationaal Park Lauwersmeer in Groningen

Dit nationaal park leent zich er prima voor om een avondje sterren te kijken. In oktober 2016 is het namelijk uitgeroepen door de International Sky Association tot Dark Sky Park. Dat houdt in dat het gebied donker genoeg is om sterren te zien, en daarom zijn bezoekers hier ook ’s nachts welkom. De uitkijktorens ‘Achter de Zwarten‘ en ‘Vlinderbalg‘ zijn de beste plekken om sterren te spotten. De zijwanden van het hemelplatform van de torens kun je kantelen en gebruiken als hoofdsteun, zodat je er ook nog eens lekker bij kunt liggen. Als je hier al met daglicht bent aangekomen dan kun je overdag vogels spotten en heb je meteen een mooi uitzicht op het gebied.

Dwingelderveld Nationaal Park in Drenthe

Bij Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe kun je dankzij de vijf kilometer lange Nachtwandelroute van Natuurmonumenten na zonsondergang het hele jaar door ook ‘s nachts op excursie gaan. De route brengt je langs glooiende heidevelden, vennetjes en stukken bos. Met je zintuigen op scherp ruikt, klinkt en voelt de natuur zomaar heel anders. Vergeet vooral niet naar boven te kijken, want de sterrenhemel is hier prachtig.

De Kiekkaaste in Groningen

In het Groningse Dollardgebied bij de grens met Duitsland, vind je de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland: De Kiekkaaste. De Dollardkwelders vormen een internationaal belangrijk broedgebied voor verschillende vogels en lichtvervuiling vind je hier dan ook (gelukkig) bijna niet. Daarom staat de Kiekkaaste niet alleen garant voor een goede middag vogels spotten, maar ook voor een indrukwekkend nachtje sterrenkijken in Nederland.

Lees ook: Doe maar vast een wens: de komende dagen zijn er veel vallende sterren op komst

Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland

Goeree-Overflakkee is het eiland van natuurgebieden, pittoreske dorpjes en het sterrenkijken. Boven de Kop van Goeree, in het westelijke deel van het eiland, is zo weinig lichtvervuiling dat je tijdens een heldere nacht zomaar vanaf het strand een betoverende glimp van de Melkweg opvangt. Parkeer je auto of fiets bij Vuurtoren Westhoofd en loop de duisternis in voor een avondje turen naar de sterrenhemel.

Beeld | Getty Images

Bron | Flowmagazine.nl

Inge DalGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden