Statisch geladen? Met deze bijzondere truc ben je er snel weer vanaf Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Statisch geladen? Met déze truc ben je er snel weer vanaf!

Een flinke schok als je een deurklink vastpakt, op het knopje van de printer of een ander apparaat drukt of iemand aanraakt: je bent statisch geladen. We hebben allemaal weleens last gehad van die vervelende schokjes, die op de meest onvoorspelbare momenten op komen zetten. Maar hoe kom je er vervolgens weer vanaf?

Een plant knuffelen: het klinkt misschien niet als iets wat je snel zou doen, maar het zou wel degelijk een oplossing kunnen zijn om van statische lading af te komen.

Statische lading

Even een korte uitleg vooraf: hoe komt het ook alweer dat je statisch geladen bent? Statische lading ontstaat als isolerende materialen met elkaar in contact komen. Bijvoorbeeld doordat je de hele dag op een bureaustoel heen en weer schuift. Tussen jouw kleding en de stof van je stoel ontstaat wrijving, met als resultaat dat je elektrisch geladen wordt.

Klinkt allemaal heel spannend, maar dat valt gelukkig wel mee. Je staat namelijk niet echt onder stroom. Sterker nog, normaal gesproken vloeit die elektrische lading gewoon weer de aarde in, maar soms lukt dat niet. Dit komt door bepaalde (lucht-)omstandigheden, zoals koud weer. De lucht is dan minder vochtig, waardoor er meer wrijving ontstaat. Raak je dan een printer, deurklink of iemand anders aan? Dan ontstaat er statische ontlading en krijg je een schok.

Statisch ontladen

Allemaal leuk en aardig, maar misschien wel belangrijker: hoe kom je weer van die statische lading af? Want je zit er waarschijnlijk niet op te wachten om de hele dag schokjes uit te delen. De oplossing vind je in onverwachte hoek: planten knuffelen. Ans Noordink uit Haaksbergen kwam hier per toeval achter op haar werk en vertelt erover tegen het AD: “Ik ga voordat ik iets uit de printer haal of iemand een hand geef altijd even tegen de kantoorplant aanstaan die naast de printer staat. Dan ontlaad ik even, en kunnen we weer door.”

Betekent dit nou dat je hele dagen moet knuffelen met alle planten om je heen? Gelukkig niet. Even ontladen, zoals Ans ook zegt, zou al kunnen helpen. Werkt dat niet? Dan kun je misschien wat langer knuffelen, of gebruik maken van andere tips om van statische kleding of statisch haar af te komen. We zetten een paar tips om te ontladen op een rij:

  • Verhoog de luchtvochtigheid. Wanneer de lucht droger is, heb je eerder last van de statische lading en de bijbehorende vervelende statische schokjes. De luchtvochtigheid kun je verhogen door planten met een groot bladoppervlak in de kamer te zetten of een natte handdoek of washand in de buurt te leggen. Een andere makkelijke oplossing? Bestuif je kleding en haar met wat water.
  • Verstop een ijzeren veiligheidsspeld in je kleding. Bijvoorbeeld in de naad of zak van je kledingstukken. Het metaal van die speld ontlaadt, waardoor de kans dat je schokjes krijgt als je een geleider aanraakt een heel stuk kleiner is.
  • Maak bewuste kledingkeuzes. Want feit is, dat sommige kleding beter geleidt dan andere. De structuur van katoen of linnen maakt de kans op statische lading het kleinst, net als leren zolen bij je schoenen. Vermijd rubberen zolen, want dit materiaal geleidt de lading. Draag je een pet of muts? Spuit hier dan een beetje haarlak in, zodat je haren ontladen worden.

Bron | AD, Cosmopolitan

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden