sleutel afgebroken in slot Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Sleutel afgebroken in het slot? Dít moet je doen

Wil je sleutel niet meer omdraaien in het slot of is ‘ie zelfs afgebroken? Geen paniek. Er zijn namelijk een aantal oplossing om je sleutel toch nog te redden. Zo heb je geen slotenmaker meer nodig.

En hoe voorkom je voortaan problemen met je sleutels en het slot?

De sleutel draait niet meer om

Probeer je een slot open te maken, maar draait de sleutel niet meer verder om? Geen zorgen, daar zijn wat handige trucjes voor. Haal je sleutel eerst uit het slot en controleer of ‘ie niet verbogen is. De kans is groot dat je sleutel niet meer goed omdraait, omdat ‘ie niet meer recht is. Hierdoor kan het slot beschadigen of heb je straks een afgebroken sleutel in het slot zitten. Probeer de sleutel daarom eerst voorzichtig weer recht te buigen.

Is je sleutel niet verbogen, maar draait ‘ie toch niet om in het slot? Dan kan het ook door viezigheid komen. Borstel je sleutel en het slot goed schoon. Bijvoorbeeld met een oude tandenborstel. Vet het slot en/of je sleutel daarna in met een beetje siliconenspray of smeerolie. Werkt dat ook niet? Probeer dan voorzichtig met een hard voorwerp, zoals een hamer, op het slot te tikken. Mogelijk zitten de stiftjes in een cilinderslot dan niet goed op hun plek. Met een paar tikjes met een hamer kun je dat soms weer goed krijgen.

Sleutel afgebroken in het slot

Is het kwaad al geschied en is de sleutel in het slot afgebroken? Ook daarvoor hoef je nog niet meteen de slotenmaker te bellen. Als het slot vergrendeld of ontgrendeld is, kan de sleutel nog verwijderd worden. Is de sleutel halverwege het draaien afgebroken? Dan is het eerst belangrijk om met een tang of schroevendraaier het slot verder te draaien. Breng vervolgens een beetje smeerolie op het slot aan. Als er nog een stukje van de afgebroken sleutel uit het slot steekt, kun je proberen om ‘m met een schaar of tang uit het slot te trekken. Je kunt met een pincet, schaar of recht uitgevouwen paperclip ook proberen om de sleutel uit het slot los te peuteren.

Als er geen stukje van de sleutel meer uit het slot steekt, kun je proberen om met een magneet de sleutel los te krijgen. De sleutel moet in dit geval dus wel magnetisch zijn. Lukt dat ook niet? Dan is het toch tijd om de slotenmaker te bellen.

Sleutelproblemen voorkomen

Om voortaan te voorkomen dat je voor vervelende problemen komt te staan, is het goed om sloten en sleutels goed te onderhouden. Slijtage en roest zijn daarbij de grote boosdoeners. Probeer zowel je sleutel als slot daarom regelmatig schoon te maken en je sloten vaker te smeren. En kijk ook eens kritisch naar je sleutelbos. Zijn alle sleutels nog recht of beginnen er een paar te buigen?

Bron | MaxVandaag

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden