Schaatsliefhebbers opgelet: dit moet je volgens de Reddingsbrigade doen als je door het ijs zakt
In een groot deel van het land vriest het. Dit betekent niet alleen dat de wereld wit blijft als we om ons heen kijken, maar ook dat de kans op natuurijs toeneemt. Toch is het dunne laagje ijs nog onbetrouwbaar. De kans dat je er doorheen zakt is dus aanwezig.
Volgens de Koninklijke Reddingsbrigade is het vooral belangrijk om rustig te blijven en goed door te blijven ademen als je door het ijs bent gezakt. Dat klinkt logisch, maar van de schrik en het koude water kan dat nog best lastig zijn. Je moet dus eerst even door die schrik heen.
Niet op je buik, maar op je rug
Om vervolgens weer uit het ijskoude water te komen, is het belangrijk dat je dit ruggelings doet. Dat doe je door je rug tegen het wak te plaatsen en met je voeten kracht te zetten tegen de andere rand van het ijs. Lukt het niet? Probeer dan met je handen het ijs verder af te breken, totdat je op een plek komt waar het stevig genoeg is om eruit te klimmen. Ben je onder het ijs terechtgekomen? Zwem dan ook op de rug en zoek naar een donkere of een afwijkende plek in het ijs. Die eerste is waarschijnlijk het wak of de bijt, waar een afwijkende plek vaak een zwakker stuk ijs is. Als je uitkomt bij een zwakker stuk ijs, kun je met handen en voeten afzetten tegen de onderkant van het ijs en proberen met je voeten een gat hierin te schoppen.
Niet gaan staan
De Reddingsbrigade raadt aan om eenmaal uit het ijs gekropen niet direct te gaan staan. Dan is de kans groot dat je er opnieuw doorheen zakt, omdat ook het ijs om het wak heen waarschijnlijk niet stevig genoeg is. Je kunt het beste over het ijs rollen naar een plek waar het ijs dik genoeg is om op te staan.
Een ander helpen
Het is vervelend als je zelf door het ijs zakt, maar als je ziet dat een ander in een wak belandt, wil je misschien ook helpen. Het best kun je volgens de Reddingsbrigade dan beginnen met het bellen van 112. Ga daarnaast nooit zomaar zelf het ijs op richting het slachtoffer, zeker als het ijs niet betrouwbaar is. Je wilt voorkomen dat er twee mensen gered moeten worden. Het best kun je het slachtoffer proberen te bereiken met een reddingsklos, touw, tak of kledingstuk. Werp dit toe en probeer het slachtoffer hiermee uit het water te trekken. Lukt dit? Helpt het slachtoffer dan naar een warmere omgeving.
Schaatsen op natuurijs
Als er natuurijs ligt, moet de Reddingsbrigade vaak op verschillende plekken uitrukken om mensen uit het ijskoude water te bevrijden. Volgens de hulpdienst is het verstandig om altijd voorzichtig te zijn, zeker als het ijs nog te dun is. Voorlopig is het verstandiger om op een ondergespoten weiland, ondiepe sloot of natuurijsbaan te schaatsen. Mocht je toch op open water willen schaatsen, kijk dan op schaatsen.nl/natuurijs voor een overzicht van locaties waar het ijs wel betrouwbaar genoeg is.
Bron | RTL Nieuws, Reddingsbrigade