Ruitje van de houtkachel vies? Zo maak je ‘m gemakkelijk schoon Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ruitje van de houtkachel vies? Zo maak je ‘m gemakkelijk schoon

Met het koude, winterse weer is het natuurlijk lekker om de houtkachel aan te steken. Het nadeel is dat het ruitje steeds zo vies wordt. Wij geven je een aantal tips om hem weer helemaal schoon te krijgen.

En we geven je tips om te voorkomen dat hij zo snel vies wordt.

Waarom wordt het ruitje van de houtkachel zo vies?

Om te beginnen willen we natuurlijk weten waardoor het ruitje van de houtkachel zo vies wordt. Daar zijn verschillende redenen voor. Allereerst zou het hout dat je gebruikt vochtig kunnen zijn of het bevat relatief veel hars. Het is belangrijk om hout te gebruiken dat schoon en droog is. Stook daarnaast met kleine stukken hout. Het zou ook kunnen dat het rookkanaal niet goed werkt of vies is. Wanneer je dan gaat stoken krijg je veel last van onnodige roetaanslag. Laat het rookkanaal dus goed nakijken.

Zo maak je het ruitje weer schoon

Is het kwaad al geschied en is het ruitje van de houtkachel vies? Met deze tips maak je ‘m gemakkelijk schoon.

Kachelruitenreiniger
Een vrij voor de hand liggende tip is kachelruitenreiniger. Spray een beetje van de reiniger op het glas, laat het een minuut zitten en neem de ruit af met wat keukenpapier.

Speciale schuursponsjes
Er zijn speciale schuursponsjes om het ruitje van je houtkachel mee schoon te maken. Deze schuursponsjes laten geen krassen achter en je veegt er het roet gemakkelijk mee af.

Krant of keukenpapier
De goedkoopste oplossing is om de roetaanslag te verwijderen met een stuk krant of keukenpapier. Maak de krant of het keukenpapier nat en doop het in de as van de kachel. Poets daarmee de aanslag van het ruitje en laat ‘m weer glanzen door er overheen te gaan met een vochtig doekje.

Theezakje
Een ander gemakkelijk alternatief is een theezakje. Maak het theezakje vochtig en doop deze in de as. Veeg er daarna mee over het ruitje om hem schoon te poetsen. Maak wat keukenpapier nat en poets nogmaals over het ruitje. Laat het daarna drogen.

Lees ook: Verwarming lager zetten: déze invloed heeft dat op je bloeddruk

De Zwitserse methode

Wanneer je stookt volgens de Zwitserse methode stook je eigenlijk andersom: grotere houtblokken liggen onderin met de schors naar beneden. Daarna stapel je daar steeds kleinere stukken hout kruislings bovenop. Je steekt het hout dat bovenop ligt aan, waarna het rustig gaat branden. Door te stoken volgens de Zwitserse methode heb je minder last van rookontwikkeling, waardoor ook het ruitje minder vies wordt.

Bron | Plusonline.nl

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden