Raar maar waar: je kunt ijsbekers beter omgekeerd in de diepvries bewaren
Met deze zinderende temperaturen is de kans groot dat jij je vriezer vol hebt liggen met ijsjes, ijsbekers en ijsklontjes. Maar wist je dat je ijsbekers met roomijs niet netjes met de deksel omhoog moet bewaren, maar beter omgekeerd in de vriezer kunt zetten?
Het bekende en geliefde ijsmerk Ben & Jerry’s vertelt hoe de vork in de steel zit.
Nieuwe bewaarmethode
De makers van Ben & Jerry's vertellen dat het een stuk handiger is om een pot met ijs op z'n kop in de vriezer te zetten. Dat klinkt wat tegenstrijdig, want waarom zou je dat doen? In de winkel staan de ijsbekers immers ook gewoon rechtop in de vriesvakken. Het is echter niet zonder reden dat ze deze bijzondere bewaarmethode wereldkundig maken.
Lees ook:
Wat is gezonder: plantaardig ijs of ijs gemaakt van koemelk?
Op z'n kop
De reden? Het zou de smaak van het ijs een stuk beter maken en de houdbaarheid ervan ten goede komen. Want door de pot omgekeerd in het vriesvak te zetten, voorkom je de zogenaamde ‘freezer burn’. Dat is het vervelende fenomeen waarbij er grote ijskristallen op het roomijs komen te zitten. Wanneer je een schep ijs uit de ijsbeker wilt halen, zul je wanneer er 'freezer burn' optreedt, eerst door de smakeloze ijskristallen heen moeten eten.
Freezer burn
Dit ijsfenomeen ontstaat voornamelijk wanneer je de pot niet in een keer leegeet, maar er een bolletje of twee uitschept en de ijsbeker vervolgens weer terug in de vriezer zet. Als je de beker voortaan op z'n kop in de vriezer zet, voorkom je dat het resterende beetje ijs wordt verpest door deze kristallen. “Zo druppelt het gesmolten ijs in de deksel, waar het minder kans heeft om het nog bevroren deel van de ijsbeker te verpesten”, verklaren de mensen bij Ben & Jerry’s
Bron | HLN
Beeld | iStock
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.