Margriet logo
Kraan schoonmaken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Poetsexpert: dit kun je allemaal schoonmaken met soda

Poetsexpert Diet Groothuis zweert bij het driemanschap soda, groene zeep en (schoonmaak)azijn. Dit kun je volgens haar allemaal doen met soda.

De lente komt eraan, de zon gaat meer schijnen! Hebben jullie al zin in een kleine grote-schoonmaak? Ik wel, dus tijd voor lofzang soda. Doodgewone soda, ook wel natriumcarbonaat genoemd.

Soda is een wondermiddel, je kunt het middel bijna overal voor gebruiken. Soda ontsmet, ontvet en verdrijft vervelende geuren, kost weinig en is minder milieubelastend dan bijna alle andere schoonmaakmiddelen in de supermarkt.

Goed om te weten: soda is iets anders dan baking soda. Soda is huishoudsoda, ongeschikt voor consumptie. Baking soda, baksoda of zuiveringszout – ook wel bicarbonaat – wordt gebruikt als gistmiddel in gebak en brood. Baking soda heeft een hogere zuurgraad dan huishoudsoda dus iets vriendelijker voor je huid. Met baking soda kun je ook goed poetsen, maar koop dit dan bij de toko, want bij de drogist is het vijf keer zo duur.

Zelf ben ik groot fan van huishoudsoda en laat ik baking soda links liggen. Scheelt weer ruimte in mijn keukenkastje.

Wat kun je allemaal met soda?

  • Laat de wasmachine elke paar maanden leeg draaien op 90 graden met een handvol soda in het wasmiddelbakje. Resultaat: schone wasmachineleidingen, geen nare geuren en geen vetluis.
  • Gebruik soda om de wc te poetsen. Strooi het middel in de wc-pot, giet er kokend water op en boen flink met de wc-borstel.
  • Als je dan toch bezig bent: boen met een sodasopje de deurklink, het lichtknopje en fonteintje, de kraan, muren en spoelknop. Plus de buitenkant van de wc-pot en het deksel. Zo, dat is lekker schoon!
  • Soda is veel beter dan chloor, dat ontsmet maar maakt niet schoon. En chloor is ook nog eens superschadelijk voor alle levende organismen. Weet je wat: doe chloor maar weg, dat heb je nooit meer nodig.
  • Stinkende bloemenvazen? Maak ze schoon met soda en heet water.
  • Geen doodslaand bier meer! De bierglazen wel goed naspoelen met heet water nadat je ze met soda hebt omgespoeld, soda irriteert bij direct contact luchtwegen en huid.
  • Bloemen blijven langer leven met een klein beetje soda opgelost in water.
  • Giet eens per maand ’s avonds voor het slapen gaan een flinke scheut soda met een liter kokend water door de gootsteen en gebruik de gootsteen tot de volgende ochtend niet. Ophopende vet- en etensresten in de afvoer lossen zo letterlijk op. Je bespaart op deze manier veel loodgieterskosten uit. Let op dat de soda goed oplost.
  • Aangebrande pannen; het is een ergerlijk fenomeen dat iedereen kent. Laat de aangekoekte pan met water en soda op een laag vuurtje een paar minuten sudderen. Schraap de aangekoekte massa daarna weg. Let op: niet doen bij aluminium pannen, soda tast het materiaal aan.

Over Diet Groothuis

Diet Groothuis Beeld Mel Boas
Beeld Mel Boas

Diet Groothuis (1962) is stadsdichter, schrijft jeugdpoëzie en had vijf jaar lang een column in dagblad Trouw over poetsen. Lezers stuurden haar massaal hun eigen, al dan niet geheime, tips. Daarna volgden bestsellers Het Grote Poetsboek en Het Studentenpoetsboek en een column in Radar+. Eind februari verscheen Het Groene Poetsboekje, over duurzaam en groen poetsen.

Diet GroothuisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden