Margriet logo
Poetsexpert Diet Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Poetsexpert: dit kun je allemaal doen met groene zeep

Poetsexpert Diet Groothuis zweert bij het driemanschap soda, groene zeep en schoonmaakazijn. Dit kun je volgens haar allemaal doen met groene zeep.

Mijn devies is altijd: houd het simpel. Dan blijkt dat er voor poetsen geen sterkere combinatie bestaat dan het driemanschap soda, groene zeep en schoonmaakazijn. Oldskool middelen, zeker, maar ook hip en bijdetijds. Deze middelen hebben zich allang bewezen en zijn weinig milieubelastend, zeker als je ze vergelijkt met het schoonmaakgeweld uit de supermarkt dat op ooghoogte staat, en dus als eerste in je mandje verdwijnt. Ga gerust even op je knieën zitten en je ziet ze staan: de bescheiden flessen, potten en pakken met omamiddeltjes waar je zo heerlijk weinig voor betaalt.

Wat kun je ermee, met deze middelen? Vraag liever wat je er níet mee kunt. Neem nou groene zeep, die inmiddels al lang niet meer groen, maar geelbruin is. Je koopt het vloeibaar in een fles of als zachte zeep in een pot.

Een paar toepassingen van groene zeep:

  1. Vlekken in kleding: smeer de vlek in met de zachte groene zeep, laat het even intrekken, was de kleding daarna normaal in de wasmachine. Bij vlekken geldt overigens altijd: hoe eerder je in actie komt, hoe beter.
  2. Ingebrande vlekken in ovenschalen: smeer ze in met zachte groene zeep, stop de schaal in een vuilniszak, plaats een schaaltje ammonia erbij en knoop de zak dicht. Na twaalf uur kun je de vlekken normaal afwassen.
  3. Vlek op de muur of verfvlek op het laminaat: smeer de vlek voorzichtig in met zachte groene zeep en laat het even intrekken. Verwijder de vlek daarna met een vochtige doek.
  4. Vet, bijvoorbeeld van fietsketting of automotor, op je handen? Smeer er groene zeep op, laat dat even intrekken en was je handen daarna met warm water.
  5. Groen uitgeslagen tuinmeubels na een hele winter buiten staan? Borstel ze met een sopje met groene zeep en spoel na. Ze blinken je tegemoet.

Let op: groene zeep is minder geschikt om te gebruiken in gebieden met hard water, omdat zeep zijn werking verliest als er veel kalk in het water zit. Gebruik dan liever soda of een milieuvriendelijk afwasmiddel bij vlekken.

Over Diet Groothuis

Diet Groothuis Beeld Mel Boas
Beeld Mel Boas

Diet Groothuis (1962) is stadsdichter, schrijft jeugdpoëzie en had vijf jaar lang een column in dagblad Trouw over poetsen. Lezers stuurden haar massaal hun eigen, al dan niet geheime, tips. Daarna volgden bestsellers Het Grote Poetsboek en Het Studentenpoetsboek en een column in Radar+. Eind februari verschijnt Het Groene Poetsboekje, over duurzaam en groen poetsen.

Diet GroothuisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden