Opruimcoach vertelt: zó kom je af van al die rondslingerende spullen in huis  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Opruimcoach vertelt: zó kom je af van al die rondslingerende spullen in huis

Een tas met knikkers hier, een stapeltje boeken daar: door de jaren heen vult je huis zich met steeds meer spullen. Leuk, want spullen geven je huis karakter en laten het aanvoelen als jouw plek. Maar als die spullen zich op allerlei plekken maar blijven verzamelen, wordt het langzamerhand rommel. Of nog erger: decoratie.

Spullen die rondslingeren hebben we allemaal. Van een stapel post op tafel, tot een fruitschaal vol troepjes of een gangkast die bijna uit zijn voegen barst. En dan hebben we het nog niet eens over de kast in de badkamer, die uitpuilt met oude medicijnen en toiletspullen. “Dit zijn ongemerkt allemaal onruststokers,” zegt opruimcoach Caroline Griep. “Ze liggen er maar te liggen en elke keer als je er langsloopt, staren ze je verwijtend aan.” Maar daadwerkelijk iets doen aan die rommel is makkelijker gezegd dan gedaan. Met deze tips klaar je die klus.

Geef alles een vaste plek

“Rondslingerende spullen zijn enorme energievreters,” zegt Caroline. “Je raakt spullen kwijt en zucht omdat je iets niet kunt vinden. Als je die tijd die je nu stopt in het zuchten omdat je iets niet kunt vinden, investeert in het vinden van een vaste (logische) plek voor al je spullen, wordt je leven een stuk rustiger.” Die rust krijg je omdat je geen energie meer verliest aan het zoeken naar de juiste spullen en het kibbelen met je huisgenoten. Maar ook omdat opruimen voortaan een stuk sneller en makkelijker gaat. “Je weet tenslotte waar alles hoort. Denk je dat het komt omdat je partner de gebruikte spullen nooit teruglegt? Bedenk dan eens hoe dat kan. De kans is groot dat hij of zij dat niet doet, omdat niemand weet waar de spullen écht horen te liggen.” Of dat nou in een kast, op een plank, in een lade of in een doos, kist of bak is: een vaste plek voor je spullen vinden is een belangrijke eerste stap.

Begin gewoon

Vervolgens is het een kwestie van gewoon beginnen. “Het is nergens voor nodig om je eerst uitgebreid geestelijk voor te bereiden op een opruimsessie. Er gebeurt namelijk niks als je maar blijft wachten tot je de perfecte aanpak bedacht hebt. Begin met de dingen die je het meest storen en zoek voor deze spullen een plek of gooi ze weg. Gebruik daarbij je gezonde verstand, dat is vaak meer dan genoeg.”

De lastige categorie: cadeaus

Het opruimen van een stapel post of oude medicijnen gaat je misschien makkelijk af, maar als je bij de categorie ‘cadeaus’ aankomt, kun je het ineens benauwd krijgen. “Cadeaus kunnen een buitengewoon lastige categorie rommel in huis vormen. Als je op je verjaardag een vaas krijgt die je eigenlijk spuuglelijk vindt, of een plaid voor op de bank die helemaal niet staat, zeg je lief bedankt en bewaar je het product. Maar vervolgens zit je er soms wel jaren mee in je maag.”

Als je denkt dat je iets wat je cadeau gekregen hebt, niet weg kunt doen, heeft Caroline een belangrijke boodschap: “Het kan wel en het is eigenlijk heel simpel. Als je iets krijgt dat je niet wilt of niet nodig hebt, bedank je er vriendelijk voor. Vervolgens geef je het aan iemand die het wel kan gebruiken. Dat is helemaal niet erg. Zo profiteren twee partijen van het cadeau. Jij onthoudt het lieve gebaar van de gever en iemand anders krijgt onverwacht een cadeautje. Een beetje spiritueel gezegd: door het cadeau weg te geven, laat je iemand anders delen in het mooie gebaar van het schenken.”

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden