Opruimcoach vertelt: zo beslis je bij het opruimen wat weg kan Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Opruimcoach vertelt: zo beslis je bij het opruimen wat weg kan

Het klinkt zo makkelijk: even je huis opruimen en wat spullen weggooien. Maar als je er eenmaal aan begint, merk je dat zelfs die ene oude sok sentimentele waarde kan hebben. Vol vertrouwen begon je aan de grote schoonmaak, maar net zo snel druip je weer af. Hoe beslis je wat weg kan?

Door de jaren heen verzamel je in huis een heleboel spullen waar je niet meer naar omkijkt. Gewoon, omdat ze in die ene kast liggen en je ze daardoor niet meer ziet, of omdat je ze simpelweg niet nodig hebt. Langzamerhand wordt je huis steeds voller en beginnen je handen te jeuken: je wilt orde scheppen in de chaos. Maar waar begin je? We vroegen het aan opruimcoach Caroline Griep.

Een kwestie van doen

“Opruimen is soms gewoon een kwestie van doen,” zegt Caroline. Dat klinkt eenvoudig, maar is het natuurlijk niet altijd. Toch zijn er dingen die je simpelweg kunt nalopen en weggooien. “Denk aan folders, kassabonnetjes en kerst- en verjaardagskaarten. Moet je die echt bewaren?” Loop de ruimtes in je huis dus even door en verzamel deze losse papiertjes. Leg ze niet apart, maar doe ze meteen in een vuilniszak om weg te gooien.

Maar er is meer wat je makkelijk en snel weg kunt gooien. “Wat dacht je van gebruiksaanwijzingen? Alles staat tegenwoordig online, dus waarom moet je die hele stapel boekjes bewaren? Ook oude medicijnen kun je wegdoen; je gebruikt ze toch niet meer. Deze kun je inleveren bij de apotheek en dat geeft weer ruimte in huis.”

Kritische blik

Als je gaat opruimen, is het belangrijk om kritisch te zijn. Welke spullen heb je nodig en wat kan toch wel weg? “Oud of beschadigd serviesgoed hoef je echt niet te bewaren, zeker als je het nooit meer gebruikt.” Een veelgehoorde reactie is dan: maar ik heb het cadeau gekregen. Maar je schuldig voelen omdat je iets weggooit is nergens voor nodig. Als je het toch niet gebruikt, staat het alleen maar in de weg. Wil je het niet in de container gooien? Breng het dan naar de kringloop. Zo krijgt het ergens anders een tweede leven.

Kijk ook kritisch naar spullen die je gekocht hebt om ‘ooit iets mee te doen’. “Heb je een opknapper of tweedehands meubel gekocht, maar staat dit al jaren te wachten tot je het onder handen neemt? Doe er dan nú echt iets mee, of gooi het weg.” Waarschijnlijk weet je zelf ook wel dat je er na jaren wachten niets meer mee gaat doen...

Weggooien

Naast deze dingen bewaren we ook veel andere spullen die je eigenlijk weg kunt gooien, zeker als je er al een aantal jaar niets meer mee hebt gedaan. Caroline geeft een aantal voorbeelden:

 • Versleten handdoeken
 • Syllabi, blocnotes met aantekeningen en studieboeken uit je studententijd
 • Incomplete puzzels en spelletjes
 • Videobanden, cd’s en dvd’s waarvoor je geen apparatuur meer hebt om het af te spelen
 • Opladers van apparaten die je niet meer hebt
 • Lege pennen en viltstiften
 • Oud ondergoed en sokken en panty’s met gaten
 • Make-up die je langer dan een jaar niet hebt gebruikt en parfums en bodylotions die je tijden geleden hebt gekregen
 • Oude telefoons en elektrische apparaten die het niet meer doen (deze kun je inleveren)
 • Boeken die je niet gaat lezen (geef ze als cadeau of breng ze naar de kringloop)
 • Afgetrapte schoenen
 • Blikken verf die je al lang hebt staan
 • Plastic bakjes, zeker als je de deksel niet kunt vinden of de bakjes smoezelig zijn
Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden