Opruimcoach vertelt: dit is hoe je de woonkamer in 10 minuten opruimt Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Opruimcoach vertelt: dit is hoe je de woonkamer in 10 minuten opruimt

Of het nou is om een serie te kijken of om bij te praten met de rest van de familie, de woonkamer is een ruimte waarin we veel tijd doorbrengen. En doordát we hier zo veel zitten, wordt de ruimte ook snel rommelig. Hoe kun je in tien minuten je woonkamer opruimen? Opruimcoach Caroline Griep geeft tips.

Het opruimen van de woonkamer kan een klus zijn waar je lang tegenaan hikt. Zeker als overal kleine spullen liggen die niet echt een vaste plek hebben. Maar is het nou echt een klus waar je je dagen- of zelfs wekenlang op moet voorbereiden? Caroline denkt van niet: “Als je wacht tot je de perfecte aanpak hebt bedacht, gebeurt er niks.” Kortom: dan blijft je woonkamer een bende. Begin dus gewoon en trek er tien minuutjes voor uit om de grootste rommel weg te werken.

Maak de ruimte ready

Om snel te kunnen opruimen, adviseert Caroline om de ruimte terug te brengen tot ready. “Dit hoeft je echt niet meer dan een paar minuten te kosten. Haal de vuile vaat weg, vouw kledingstukken en dekentjes die ergens in de woonkamer liggen op en leg ze op de plek waar ze horen en leg de gelezen kranten bij het oud papier. Het zijn kleine dingen, maar ze maken een wereld van verschil.”

Als de ruimte ready is, kun je aan de slag gaan met de andere spullen die nog in de woonkamer liggen. “Neem een mand of bak en verzamel hierin alles wat in de woonkamer ligt, maar er niet hoort. Verplaats het nagelschaartje dus van de salontafel naar het badkamerkastje en leg de rekeningen die moeten worden betaald op de plek waar je de administratie doet.” Door alles te verzamelen in een mand of bak, oogt de ruimte al snel een stuk netter en is opruimen een kwestie van de mand of bak legen. Doe dat dan bij voorkeur wel meteen.

Geef spullen een vaste plek

Rondslingerende spullen in huis zijn een doorn in het oog, zeker in je woonkamer. Mensen zijn daarom nog weleens geneigd om deze spullen in een plastic tas te doen, die ze ‘later nog wel opruimen’. En zo liggen er uiteindelijk meerdere plastic tassen (met of zonder inhoud) verspreid door het huis. “Verzamel ze. Plastic tassen zijn geen opbergers, ook niet in de schuur, kelder of op zolder. Geef je spullen een vaste plek, bijvoorbeeld in een kast of lade.”

Liever nu dan later

Dat je geen zin hebt om op te ruimen en liever ontspant met een boek of je favoriete serie snappen we. Maar de spullen verdwijnen niet vanzelf. Bedenk daarom dat opruimen dus echt niet lang hoeft te duren. “Opruimen kan altijd, want veel klusjes duren niet langer dan een paar minuten. Sta je te koken? Pak dan ondertussen dat uitpuilende keukenlaatje aan of sorteer je kruidenpotjes. Heb je iets meer tijd? Begin dan met de dingen die je het ergst storen, zoals een zithoek vol oude kranten en tijdschriften of die rommelige voorraadkast. Het belangrijkst is dat je gewoon begint.”

Loop niet te hard van stapel

Volgens Caroline is het ook belangrijk om niet te hard van stapel te lopen. “Klaar liever één klus helemaal dan dat je drie dingen voor de helft doet. De verleiding om meteen alles overhoop te trekken is vaak groot, maar voor je het weet verlies je het overzicht. Niets is frustrerender dan klussen die je niet in één opruimsessie kunt afmaken. Beperk je in die tien minuten dus tot de woonkamer en ga dan niet ook proberen om je badkamer of linnenkast op te ruimen.”

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden