Budgettips van het nibud Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Op zoek naar manieren om te besparen? 9 praktische tips van Nibud

Nu de prijzen hard stijgen, zijn we geneigd om de hand op de knip te houden. Maar het kan soms voelen alsof de bespaartips zich maar blijven opstapelen en je alles al een keer voorbij hebt zien komen. Het Nibud heeft tal van goede tips om toch nog te besparen.

“Het is belangrijk om als eerst inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven,” zegt Karin Radstaak, woordvoerder bij het Nibud. “Als je niet weet wat je kostenposten zijn, is het heel lastig om te weten hoe je kunt beginnen met besparen. Maak dus een overzicht van alles wat er met je geld gebeurt. Waarschijnlijk zie je dan al snel waarop je kunt besparen.”

Beoordeel routines

“Uitgaven zitten gebakken in routines. Dat betekent dat je waarschijnlijk gewend bent om altijd met de auto naar het werk te gaan en daarvoor dus benzine tankt, waar de prijzen van omhoog schieten. Kun je deze routine aanpassen, bijvoorbeeld door te carpoolen of te fietsen? Misschien zijn er ook wel mogelijkheden bij je werkgever in de vorm van een zakelijk vervoersbewijs.”

Dat is niet de enige manier om te besparen op vervoerskosten. “Je kunt voor veel dingen die je met de auto doet ook de fiets gebruiken. Zeker als het gaat om korte stukjes. Hierbij is het vooral belangrijk dat je je gedrag verandert. Met de auto ben je misschien wel sneller op de bestemming, maar uiteindelijk levert dit je wel weer geld op.”

Ga in gesprek met anderen

Lange tijd was over geld praten een taboe. Maar Karin ziet ook dat veel mensen op dit moment worstelen met hun financiën. “Iedereen loopt tegen de hoge prijzen aan en we gaan er allemaal op een andere manier mee om. Het kan heel verfrissend zijn om met iemand te praten over je problemen en te horen welke alternatieven zij hebben. Een ander kan zomaar met een heel nieuw inzicht komen.”

Gebruik hulpmiddelen

Hulpmiddelen zijn er niet voor niets. Ze kunnen op veel vlakken zorgen voor inzicht. “Als je een slimme meter hebt, kun je vaak per dag zien hoeveel stroom je gebruikt en ook nog eens waaraan. Zo zie je in een oogopslag of je minder lang onder de douche moet staan of iets minder tijd in de keuken moet doorbrengen. Wat verbruikt het meest? En zoek daarin naar de mogelijkheden om te besparen.”

Proactief zijn

Proactief en kritisch zijn, is volgens Karin belangrijk als het aankomt op besparen. Je moet kritisch zijn op je eigen uitgavepatroon en dit proactief aanpakken. “Merk je dat je onnodig veel geld betaalt voor een telefoonabonnement? Bel je provider eens op en vraag of er ander aanbod is. Zo kun je soms toch een goedkopere prijs krijgen. Als dat niet kan, kun je ook altijd zelf overstappen naar een ander waar het goedkoper is. Hetzelfde geldt voor abonnementen. Zijn er dingen die je eigenlijk wel kunt opzeggen of minderen? In sommige abonnementen kun je aan de knoppen draaien, waardoor je minder betaalt, maar nog wel een abonnement hebt.”

Andere bespaartips van het Nibud

Naast deze tips van Karin, heeft het Nibud nog veel meer andere bespaartips:

  • Houd de aanbiedingen van supermarkten en andere winkels in de gaten en maak aan de hand hiervan een weekmenu. Dit zorgt ervoor dat je een stuk goedkoper uit bent. Pas wel op met verse producten, omdat deze binnen een paar dagen opgegeten moeten worden.
  • Doe geen boodschappen met een lege maag. Dit is het moment dat je alles aantrekkelijk vindt en wilt eten. De kans is groot dat je dan thuiskomt met veel meer dingen dan je eigenlijk nodig hebt.
  • Probeer minder te verspillen. Gebruik restjes eten voor een nieuwe maaltijd, als lunch of roep een kliekjesdag in het leven. Zo voorkom je dat je producten of eten, en daarmee dus geld, weggooit.
  • Delen is tegenwoordig populairder dan ooit. Heb je een keer een boor nodig? Ga even naar de buurman in plaats van meteen een duur apparaat aan te schaffen. Of huur hetgeen wat je nodig hebt. Maar ook kleding kun je steeds makkelijker tweedehands kopen of huren. Ook kun je je aansluiten bij een kledingruil en auto’s, boeken en andere dingen delen.
  • Wacht tot de uitverkoop start of koop bepaalde dingen in het ‘verkeerde’ seizoen. Als je in de winter zomerkleding koopt, ben je vaak een stuk voordeliger uit. En koop de kerstspullen bijvoorbeeld net nadat de kerst geweest is. Je hebt er dan niet meteen plezier van, maar je bespaart er wel wat mee. Kerst komt tenslotte elk jaar terug, dus geniet er gewoon het volgende jaar van.

Bron | Nibud

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden