dangerous masked burglar with crowbar breaking into a victim's home door,concept Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op vakantie? Zó attendeer je inbrekers niet op je lege huis

De vakantieperiode staat voor de deur en de gemaakte vakantieplannen willen we graag delen met onze familie en vrienden, maar we delen het ook graag op social media. Toch is dit niet verstandig omdat voor inbrekers de zomervakantie dé periode is om hun slag te slaan. Maar hoe kun je online ervoor zorgen dat inbrekers jouw huis niet vinden?

We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet.

1. Zet je locatiegegevens uit

Als je de locatie op je telefoon uitzet, kunnen apps en services de locatie van je telefoon niet ophalen. Hiermee voorkom je dat je per ongeluk gegevens meestuurt met iets wat je online deelt. Met locatiegegevens bij een post op social media, kan namelijk voor inbrekers bevestigd worden dat je op dat moment echt niet thuis bent.

2. Vermijd aankondigingen dat je op vakantie gaat

Verder is het ook belangrijk om je aankondiging en adres van je verblijfplaats alleen te delen met vrienden en familie. Dus niet op social media. Inbrekers gebruiken namelijk ook Facebook, Instagram en Twitter. Het kost inbrekers met deze informatie maar heel weinig tijd om te achterhalen waar je woont. Wil je de vakantiepret en je bestemming toch delen? Zorg er dan voor dat je social media profielen zijn afgeschermd en dat alleen jouw vrienden en familie de aankondiging en het adres kunnen zien.

3. Deel geen vakantiekiekjes op social media

We gaan nog even door met social media tips, want alle foto’s en filmpjes van je vakantie wil je natuurlijk ook delen. Het beste moment om deze kiekjes te delen is echter als je weer thuis bent. Wil je toch graag foto’s posten? Zorg dan ook dat ze alleen zichtbaar zijn voor echte vrienden en niet voor vrienden van vrienden en onbekenden.

4. Maak een goed out-of-office mailbericht

Wanneer je op vakantie gaat, zorg je er voor dat je collega‘s op je werk weten vanaf wanneer je er niet bent en wanneer je weer terug bent. Toch kun je bij een out-of-office mailbericht een hoop gevoelige informatie weggeven die erg aantrekkelijk is voor inbrekers. Vertel daarom niet waar je heen gaat, schrijf gewoon dat je niet beschikbaar bent. Dit kan namelijk van alles betekenen, je bent een dag vrij of je bent op een training of naar een conferentie. Geeft ook geen datum af over wanneer je weer terug bent, dit voorkomt dat de inbrekers een tijdsplanning hebben.

5. Neem vaker een social media break

Las met enige regelmaat een social media break in. Verdwijn gewoon af en toe een of twee weken van alle social media kanalen. Het valt namelijk ook op als je het hele jaar door actief bent op social media, en dat je op een gegeven moment ineens twee weken van de aardbol bent verdwenen. Is zo'n lange periode moeilijk voor je? Wees dan een paar dagen wat minder actief online.

Bron / Isimedia , macblogster

Sanne van De WeteringGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden