Airco zomerklaar maken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Tips & Tricks

Op naar de warme dagen: zo maak jij je airco zomerklaar

We zijn de afgelopen dagen flink getrakteerd op helderblauwe luchten, felle zonnestralen en hoge temperaturen. Ondanks dat we wel toe zijn aan lekker lenteweer kan het al snel flink warm worden, zeker in je huis. Een airco komt dan goed van pas. Voordat de echte heten dagen ons landje bereiken is het goed om de airco zomerklaar te maken. Heb jij een airco in huis, dan gaat deze de komende maanden De airco komt dus ook

Ondanks dat je het niet gelijk kunt zien kan je airco kleine gebreken hebben waardoor je hoge energie- of reparatiekosten kunt krijgen. Begin daarom, tijdens de nog aangename lentetemperaturen, met deze zomercheck.

Airco zomerklaar maken

De afgelopen dagen waren misschien nog niet zo heet dat de airco de hele dag stond te draaien. Toch kun je maar beter voorbereid zijn als deze dag wél aanbreekt. In een paar stappen kun jij je airco zomerklaar maken, zodat je vol kunt genieten van de frisse, verkoelende lucht in je huis als het echt warm gaat worden buiten.

Check de buitenkant

Ondanks dat je de airco gebruikt om het binnen koel te houden is het van groot belang om ook de buitenunit goed te controleren. Kijk goed of er in de omgeving van de unit bladeren, takken, onkruid en ander soort afval te zien valt. Daarnaast is het ook goed om bij een niet bedekte buitenunit binnenin de ventilator te kijken of er papier en takken te vinden zijn. Verwijder, zodra de stroom is uitgeschakeld, al deze troepjes zodat de luchtstroom weer volledig vrij is.

Lees ook
Snotneus door airco? Zó voorkom je het voortaan

Filter vervangen

Een vanzelfsprekende maar erg belangrijke tip is om je filter regelmatig te vervangen. Aangeraden wordt om dit om de drie maanden te doen, maar als je huisdieren hebt of last hebt van allergieën kan het geen kwaad om het filter iets vaker te verwisselen. Met een nieuw filter kan de koele lucht zich veel makkelijker en sneller verspreiden door de ruimte.

Onderdelen schoonmaken

De volgende stap is iets technischer. Schakel de stroom uit en open voorzichtig het voorpaneel van de airco, ook wel de condensor genoemd. Bekijk hierna goed de ventilatorriemen: deze mogen niet loszitten of gebarsten lijken. Ook is het een goed idee om het overtollige stof en vuil voorzichtig weg te zuigen met de zachte borstel van je stofzuiger. Pas wel op, want je wilt tijdens dit proces niet de gevoelige delen van de airco beschadigen. De condensor zelf kun je gemakkelijk met een speciale airco reiniger schoonmaken.

Reparateur laten langskomen

Is je airco misschien al aardig wat jaartjes oud of zie je het zelf niet zitten om je airco zomerklaar te maken, dan kun je natuurlijk ook gewoon een professional langs laten komen. De reparateur kan kleine gebreken gemakkelijk vinden en waarschijnlijk snel voor je oplossen. Zo kun je met een gerust gevoel de zomerdagen afwachten.

Bron | Aircos.vlaanderen

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden