null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op je tong gebeten? Dit kun je het beste doen

Je kent het vast wel: nietsvermoedend neem je een hap, maar in plaats van in je eten bijt je hard op je tong. Erg pijnlijk. We leggen je uit wat je het beste kunt doen als je op je tong hebt gebeten om de pijn te verzachten en ontstekingen te voorkomen. En hoe komt het eigenlijk dat we soms ineens op onze tong kauwen?

Van spoelen tot koelen: dit moet je doen.

Op je tong bijten

De kans is groot dat je weleens op je tong gebeten hebt. Toch is de kans dat dit een keer gebeurt volgens oraal fysioloog Andries van der Bilt van het UMC Utrecht eigenlijk klein. In een interview met de Volkskrant legt hij uit dat we per dag duizenden kauwbewegingen maken, en dus eigenlijk zelden op onze tong bijten. Dat komt omdat kauwen een zeer nauwkeurige afstemming vereist tussen de beweging van je tong en kaken.

Als je je kaken van elkaar haalt legt je tong het eten tussen je tanden en als je je kaken weer sluit moet je tong zich dus heel snel weer terugtrekken. Dit wordt door je zenuwcellen georganiseerd. In een redelijk uitzonderlijk geval kunnen die zenuwcellen wel eens een foutje maken en trekt je tong zich niet snel genoeg terug, waardoor je dus op je tong bijt.

Wat te doen als je op je tong hebt gebeten?

Als je op je tong hebt gebeten, zorgt dat in eerste instantie voor een pijnscheut. Je tong kan ook een beetje bloeden. Dit stopt meestal al binnen een paar minuten. Doordat je zachte mondweefsel dun en gevoelig is, kan dit snel gaan irriteren en kan er een wondje ontstaan. Was eerst goed je handen voordat je met het wondje in je tong aan de slag gaat, zodat je de kans op bacteriën verkleint.

Bekijk de wond eerst met een spiegel. Als je flink in je tong hebt gebeten en de wond echt diep lijkt, bel dan de tandarts. Mogelijk moet dit dan gehecht worden. Gelukkig kun je in de meeste gevallen thuis aan de slag met de onderstaande tips.

Lees ook: Dit zegt de kleur en structuur van je tong over je gezondheid

Spoelen

Om ontstekingen en infecties te voorkomen is het belangrijk om je mond grondig te spoelen met een milde zoutwateroplossing. Je kunt dit ook zelf maken door één theelepel zout aan 250 milliliter kraanwater toe te voegen. Spoel dit 15 tot 20 seconden en spuug het uit. Dit kun je maximaal drie keer per dag herhalen. Je kunt eventueel ook mondwater gebruiken. Vooral als je tijdens het eten op je tong bijt, is het belangrijk om goed te spoelen.

Koelen

Daarnaast kun je de pijn verzachten door een ijspak op je wond aan te brengen. Houd het kompres een minuut op zijn plek tot je tong een verdoofd gevoel heeft. Je kunt in plaats van een ijspak ook een ijsblokje gebruiken. Duw deze met je tong op de zere plek. Druk het ijsblokje steeds kort tegen de wond aan en haal ‘m er dan weer van af.

Herhaal dit tot het ijsblokje helemaal gesmolten is. Het is niet alleen belangrijk om de tong te verkoelen om de pijn te verzachten, maar dit voorkomt ook een zwelling. Op een opgezwollen tong kun je namelijk makkelijker weer opnieuw bijten.

Druk op je tong

Heb je flink op je tong gebeten en wil je het bloeden stoppen? Oefen dan druk op je tong uit. Dat doe je door je tong tegen de binnenkant van je wang te duwen of als je op het puntje hebt gebeten deze steeds vijf seconde tegen je gehemelte aan te drukken. Je kunt eventueel ook nog een verbandgaasje op de wond leggen en deze aanduwen. In de meeste gevallen stopt je tong na een paar minuten met bloeden. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met de huisarts of tandarts.

Bron | de Volkskrant, Dental Clinics, Dental365, WikiHow

Beeld | Getty Images

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden