Margriet logo
null Beeld

Op déze manier kun je fijne kleding gemakkelijk met de hand wassen

Vroeger werd alle kleding met de hand gewassen, je zou het je bijna niet meer voor kunnen stellen. Toch hebben enkele items van delicate stoffen een wasvoorschrift dat aanraadt om het met de hand te wassen. Moet je een speciaal wasmiddel gebruiken en maakt het uit wat voor stof het is?

Wij zetten de beste tips en tricks, als het gaat om fijne kleding met de hand wassen, voor je op een rijtje.

Wasvoorschrift

Bekijk altijd het etiket in je kledingstuk. Hier staan de richtlijnen voor de temperatuur van het water en verdere wasinstructies op. Zo kan er op het label een emmer met water staan, de getallen in de emmer staan voor de maximale wastemperatuur. Staat er alleen een handje? Dan is deze geschikt om met de hand te wassen. Als er een kruis door de emmer staat, mag het item alleen maar gestoomd worden.

Lees ook: Zó vaak zou je je kleding moeten wassen (en niet alleen om de hygiëne)

Stappenplan kleding met de hand wassen

Kleding met de hand wassen moet je met uiterste zorg doen. Je kunt meerdere kledingstukken in dezelfde stof en/of kleur gezamenlijk met de hand wassen. Volg dit stappenplan voor de meeste kledingstukken:

  • Bepaal het type stof: zijde, wol, enzovoort.
  • Bepaal het wasmiddel. Voor fijne stoffen kun je een iets zachter middel, zoals fijne of milde wasmiddel, gebruiken. Het wasmiddel beschermt je delicate kleding tegen krimpen, vervilten en verkleuren.
  • Behandel specifieke vlekken indien nodig. Breng met je vingertoppen voorzichtig wasvlekkenverwijderaar of vloeibaar wasmiddel aan op de vlek.
  • Vul de gootsteen met lauw of warm water. Wol, zijde en felle kleuren kun je het beste in koud water reinigen. Voeg dan het wasmiddel toe en zorg ervoor dat dit volledig is opgelost. Leg dan het kledingstuk in het water en dompel het voorzichtig onder. Het water kan van kleur veranderen, dit is gewoon de textielverf die kleur afgeeft. Wat je vooral niet moet doen is schrobben, trekken of wringen.
  • Spoel grondig uit met water. Als je een sproeier op je kraan hebt, doe dan alle lichte kledingstukken, zoals lingerie of zwemkleding, in een vergiet en spoel schoon. Vul anders de gootsteen met koel, helder water, dompel het kledingstuk onder en knijp het water eruit tijdens het spoelen. Herhaal indien nodig.
  • Knijp overtollig water uit door het kledingstuk voorzichtig met beide handen op te tillen en voorzichtig zo veel mogelijk water eruit te knijpen. Leg het daarna plat op een absorberende handdoek en rol de handdoek en het kledingstuk samen, totdat het water is opgenomen.
  • Leg de items te drogen i.p.v. het op te hangen. Zo voorkom je dat breisels uitrekken. Leg voor extra zorg truien of zwemkleding op een droge handdoek en laat deze aan de lucht drogen. Als de voorkant droog is, draai je het om.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Tipsenweetjes.nl

Beeld | iStock

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden