Ook je stofzuiger moet schoongemaakt worden: zó pak je dat aan  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ook je stofzuiger moet schoongemaakt worden: zó pak je dat aan

Je stofzuiger doet natuurlijk dienst om alles stofvrij te maken. Maar wist je dat je huishoudvriend zelf ook regelmatig een schoonmaakbeurt nodig heeft? Met dit handige stappenplan leggen we je uit hoe je je stofzuiger moet schoonmaken.

Na het volgen van deze stappen is je stofzuiger weer helemaal schoon en klaar voor gebruik.

Stofzuigerzak schoonmaken

Voordat je begint met het schoonmaken van je stofzuiger is het belangrijk om de stekker uit het stopcontact te halen. We beginnen met het verwijderen van de stofzuigerzak. De stofzuigerzak vervang je ongeveer elke drie maanden voor een nieuw exemplaar. Wanneer je te lang wacht kan de zuigkracht van de stofzuiger verminderen en kan hij zelfs beschadigen. Stofzuig je vaak of heb je huisdieren? Dan moet je de stofzuigerzak waarschijnlijk wat vaker vervangen.

Stofbak schoonmaken

Bij een stofzuiger met stofbak is het belangrijk om deze regelmatig te legen. Ook hierbij geldt: wanneer je dit niet vaak genoeg doet, neemt de zuigkracht af. Vervolgens kun je hem schoonmaken met een droge doek, zodat al het vuil uit de bak verdwijnt. Wanneer je toch liever een natte doek gebruikt is het belangrijk om de bak daarna goed te drogen. Anders kan het stof aan de bak gaan plakken.

Filters schoonmaken

Vervolgens kun je aan de slag met de filters. Het schoonmaken van de filters is erg belangrijk voor de levensduur en de zuigkracht van je stofzuiger. Daarnaast kunnen vieze filters ook zorgen voor een nare geur. Controleer bij het verwijderen van de filters met welke soort je te maken hebt: gaat het om wasbare filters of niet-wasbare filters? Wanneer je twijfelt is het verstandig om de handleiding van je stofzuiger te bekijken.

Wasbare filters

Het schoonmaken van wasbare filters is erg gemakkelijk. Eerst klop je het filter goed uit en daarna kun je hem afspoelen onder de kraan. Laat het filter daarna 24 tot 48 uur drogen, zodat je zeker weet dat hij goed droog is. Controleer dit nog eens goed wanneer je hem wilt terugplaatsen in je stofzuiger. Een nat filter zorgt er namelijk voor dat je stofzuiger kapot gaat. Leg hem daarnaast nooit te drogen op een verwarming of in de zon, want hierdoor kan hij uitdrogen.

Niet-wasbare filters

Niet wasbare filters maak je schoon door ze goed uit te kloppen boven de vuilnisbak. Doe dit in ieder geval elke maand. Grote stofdeeltjes zullen hierdoor verdwijnen, waardoor het filter weer goed gebruikt kan worden.

Binnenkant van de slang

Wanneer de stofzuigerslang verstopt is kun je dit oplossen met een ijzeren kledinghanger. Buig de hanger recht en duw de verstopping heel voorzichtig door. Let erop dat je de slang niet beschadigd of doorboort.

De binnenkant van de stofzuigerslang kun je ook nog schoonmaken door een doekje aan het uiteinde van een bezemsteel of dweilstok te verbinden. Maak het doekje vast met ducttape, zodat hij niet kan gaan schuiven. Haal de stok met het doekje voorzichtig door de slang heen om hem af te stoffen.

Schoonmaken van de wieltjes

Op een gegeven moment kunnen de wieltjes van je stofzuiger vies worden of minder soepel gaan lopen. Probeer ze eerst schoon te maken door haren los te knippen of door de wieltjes los te halen en het vuil eruit te verwijderen. Daarna kun je de as van de wieltjes inspuiten met wat siliconenspray. Hierdoor zullen ze weer een stuk soepeler gaan rollen.

Oppervlakken schoonmaken

Tot slot maak je de oppervlakken van je stofzuiger schoon. Ga met een vochtige doek over de stofzuigerslang, het apparaat zelf en het snoer. Zorg er ook hierbij voor dat hij niet is aangesloten aan het stopcontact en let op dat er geen water in het apparaat komt.

Bron | Coolblue, Consumentenbond, thuisleven.com

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden