Margriet logo
Ook déze 7 zaken kun je veilig online regelen met je DigiD Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ook déze 7 zaken kun je veilig online regelen met je DigiD

De meeste mensen kennen DigiD als identificatiemethode om bijvoorbeeld belastingaangifte in te dienen of een toeslag aan te vragen via de gemeente. Maar wist je al dat je DigiD voor meer instanties kunt gebruiken?

Margriet in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

We delen een aantal tips voor zaken die je zelf veilig online kunt regelen.

DigiD

Online zaken regelen met de overheid begint allemaal met het aanvragen van een DigiD. DigiD staat voor Digitale Identiteit; je DigiD is eigenlijk een soort digitaal paspoort, waarmee je aantoont wie je bent. Hiermee kun je op een veilige manier gegevens uitwisselen met bijvoorbeeld de gemeente, de Belastingdienst, het UWV, maar ook met je zorgverzekering en het ziekenhuis.

Je hebt waarschijnlijk je DigiD al wel aangevraagd, omdat je ‘m ergens voor nodig had. Maar wist je dat je ook déze zeven zaken makkelijk en veilig thuis, achter je computer, kunt regelen met dat inlogbewijs?

1. Zorg aanvragen

Als je persoonlijke verzorging, verpleging of begeleiding nodig hebt, moet je een indicatie-aanvraag indienen voor AWBZ-zorg bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Dit kan online, door te ondertekenen met je DigiD. Het CIZ neemt de aanvraag direct na ontvangst in behandeling.

2. Zorgdeclaraties indienen

Via websites van grote zorgverzekeraars is het mogelijk om zorgnota’s te declareren. Je kunt inloggen met je DigiD en zo hou je online overzicht van je declaraties. Bij papieren nota’s heb je wel een scanner of camera op je telefoon nodig waarmee je een leesbare digitale kopie van de nota kunt maken. Groot voordeel hiervan is de snellere verwerking, omdat er geen bezorgtijd is.

3. Inzien medisch dossier

In sommige ziekenhuizen wordt je DigiD gebruikt om online afspraken te plannen. Daarnaast kunnen patiënten ook vaak hun medisch dossier inzien. Dan kun je bijvoorbeeld zelf uitslagen van een bloedonderzoek bekijken. Het ziekenhuis waar je onder behandeling bent, kan meer informatie geven over de mogelijkheden die je DigiD je daar biedt.

4. Pensioen bekijken en aanvragen

Je kunt op Mijnpensioenoverzicht.nl inloggen met je DigiD en zien hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Vervolgens zie je welke bedragen je mag verwachten, zowel van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) die AOW uitkeert, als bij de verzekeraars en pensioenfondsen waar je pensioen hebt opgebouwd. Is het tijd om je AOW aan te vragen? Dat kan bij de SVB met je DigiD. Als je al AOW en pensioen ontvangt, wordt dat niet getoond.

Voordeel van al dat online geregel: veel minder post

5. Aangifte bij de politie

Bij internetfraude, verdachte praktijken of bij vernieling waarvan de dader niet bekend is, kun je tegenwoordig online aangifte doen. Wanneer je inlogt met je DigiD kun je later de aangifte wijzigen of aanvullen. Daarnaast kun je bij sommige aangiften volgen wat ermee gebeurt. Handig!

6. Toeslagen regelen

Op de website van de Belastingdienst kun je een overzicht zien van de toeslagen waarvan je gebruikmaakt en welke gegevens van jou bekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag. Je hebt je DigiD nodig om toeslagen te wijzigen of aan te vragen.

7. Belastingaangifte doen

Sinds 2007 kan je online aangifte doen met je DigiD voor de inkomstenbelasting. Ook jij hebt hier vast wel eens gebruik van gemaakt, maar tóch mag deze niet missen in dit lijstje.

Extra uitleg

Talloze overheidsorganisaties zijn inmiddels aangesloten op DigiD. Een volledige lijst van alle aangesloten organisaties vind je op digid.nl. Heb je nog geen DigiD? Je kunt er gemakkelijk zelf één aanvragen via digid.nl. Klik op de knop aanvragen en de rest wijst vanzelf. Uitleg ontvangen en oefenen met DigiD kan via digid.uabc.nl.

Digitale hulp

Vind je het ook lastig om online dingen te regelen? Je bent niet de enige! Ruim vier miljoen Nederlanders zijn niet digitaal vaardig genoeg om zelfstandig zaken te doen met de overheid. Dit kan bijvoorbeeld lastig zijn omdat je nog nooit iets digitaal hebt aangevraagd, slechtziend bent of laaggeletterd. Meer dan de helft van de 55+’ers heeft digitaal hulp nodig. Kijk eens op www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl en ontvang hulp bij het regelen van digitale zaken.

Logo Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Beeld

Bron | Rijksoverheid
Beeld | Getty Images

Commerciële redactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden