Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ontspullen: 14 tips voor meer ruimte in je huis en hoofd

Vind jij het moeilijk om spullen weg te gooien en houd je er ook wel van af en toe iets nieuws aan te schaffen? Dan zal je huis op den duur uitpuilen. Ontspullen is dus écht een keer nodig. En het hoeft echt niet zo moeilijk te zijn als je denkt!

Deze veertien tips helpen je op weg naar meer ruimte in huis én in je hoofd.

1. Motivatietip: je wordt niet gelukkig van spullen

Natuurlijk weet je het wel: het gaat in het leven om de dingen die je doet, niet om de dingen die je bezit. Leuke dingen doen en samen iets beleven, dáár word je pas echt gelukkig van. Met spullen bevredig je een kortetermijnbehoefte, terwijl ervaringen juist op langere termijn geluksmomenten blijven brengen door de herinneringen die eraan kleven.

2. Vraag jezelf af: word ik hier blij van?

Wie de methode van Japanse opruimgoeroe Marie Kondo volgt, zou elk item moeten vasthouden en goed moeten nadenken of je er blij van wordt. Of zoals ze het zelf zegt: ‘Does this bring a sparkle?’ Als het antwoord nee is, moet het item weg. Zo houd je uiteindelijk alleen maar zaken over waar je echt heel blij mee bent.

3. En wie maak ik er wél blij mee?

Astrid van der Hulst, hoofdredacteur van het tijdschrift Flow en fan van ontspullen, heeft de volgende tip voor je: “Vraag jezelf dit af: is iemand hier blijer mee dan ik? Zo ja, geef het dan weg. Zo nee, dan mag je het houden.” Hier legt ze uit hoe dat zit.

4. Maak een feestje van ontspullen

Van der Hulst heeft nog een tip voor je: “Ik speel soms een dobbelspel met vriendinnen. Iedereen neemt dan vijf items mee waar ze van af wil en die verdobbelen we onder elkaar. Daarbij is het zaak om te proberen de leukste items binnen te slepen en de hopeloze cadeautjes snel weer door te schuiven naar je buurvrouw."

"Het komt erop neer dat je een avond lol hebt om alle messenleggers, pizzasnijders en waxinelichthouders, en dat aan het einde van de avond een vriendin met al je rommel naar huis gaat, waar zij het waarschijnlijk meteen weggooit. Maar dan hoef jij je daar niet schuldig over te voelen.” Lees hier nog meer tips van Astrid van der Hulst.

5. Opruimen volgens de Marie Kondo-methode

Zo ruim je op volgens de methode van Marie Kondo: sorteer spullen per categorie. Leg bijvoorbeeld al je cd's of boeken op tafel en ga dan selecteren. Begin bij kleding, daarna pak je alle boeken en vervolgens al je documenten, en zo door. Als laatste - misschien wel de moeilijkste categorie - spullen waaraan herinneringen kleven. Ga bij het selecteren vooral uit van wat je wilt houden en niet van wat je weg wilt doen.

6. Raak spullen die je wilt opruimen één keer aan

'Only touch it once': zodra je besluit iets weg te doen, stop het dan ook meteen in een vuilniszak of bak die naar de kringloopwinkel gaat.

Lees ook:

Afvallen en nóg meer gezondheidsvoordelen van opruimen

7. Opruimdilemma: repareren of niet?

Wedden dat jij het ook weleens hebt gedacht: moet ik die kapotte telefoon, speelgoedbeer met één oog of die jurk met een losse zoom nou laten maken of wegdoen? Verzamel alle kapotte spullen en vraag je eerlijk af of je ze echt nog wilt hebben. Is het antwoord nee, dan mag het weg. Meer over opruimdilemma’s lees je hier.

8. Één in? Één uit!

Gouden regel voor het ontspullen: als je iets nieuws koopt, moet er ook weer iets het huis uit.

9. Doe spullen weg die je een schuldgevoel geven

De Britse journalist James Wallman is auteur van het boek Ontspullen en gaf in Dagblad De Morgen de volgende tip: doe spullen die een schuldgevoel geven als eerste weg. “Bij mij was dat bijvoorbeeld een aantal literatuurklassiekers die ik ooit had gekocht. Na twintig jaar stonden ze nog steeds in mijn kast en leken ze te zeggen: je hebt me nog niet gelezen!”

10. Dé truc om je kledingkast uit te mesten

Nederlanders verzamelen naast boeken en servies vooral heel veel kleding, aldus adviesbureau De Huishoudcoach. Wil je zien welke kledingstukken je echt gebruikt, hang dan alle kleding in je kledingkast met de hangertjes achterstevoren op de rail. Elke keer dat je iets hebt gewassen, hang je het op de gewone manier terug.

Na een maand zie je precies welke kledingstukken je draagt en welke niet. Heb je planken, leg dan alle schone kleding onder op de stapel. De kledingstukken die je niet vaak draagt komen dan vanzelf bovenop te liggen. Als je tot driemaal toe besluit een kledingstuk dat bovenop ligt niet aan te trekken, stop het dan in een zak. Als de zak vol is, kun je die naar de kringloopwinkel brengen.

Lees ook:

Het huis opruimen? Je kunt het best bij deze kamer beginnen

11. Filter je bestekla

De Huishoudcoach heeft een handige tip voor het ontspullen van je besteklade, ook zo’n ruimte die af en toe volloopt met (nutteloze) voorwerpen. De tip: gooi al het bestek in een verhuisdoos en zet deze in de keuken. Pak bij het koken het benodigde bestek uit de doos en leg het na de afwas weer terug in de la. Zo weet je na een paar weken precies wat je nodig hebt en wat niet. Deze aanpak werkt ook voor bureaulades en servieskasten.

12. Leen en huur in plaats van koop

Als je eenmaal aan het ontspullen bent, is het ook slim om minder te kopen. Dat is gemakkelijker dan je denkt. Een heleboel spullen gebruik je zo weinig dat je die niet per se hoeft aan te schaffen. Een boormachine bijvoorbeeld of kampeerspullen. Denk aan huren of lenen; er zijn tegenwoordig een heleboel leuke online platforms die dit faciliteren, zoals peerby.

13. Verdien geld met je oude spullen

Steuntje in de rug nodig als je twijfelt om iets weg te doen? Als je je overtollige huisraad naar een tweedehandswinkels brengt, ontvang je vaak een deel van de opbrengst van de verkoop. Je kunt je spullen ook via internet verkopen. Een leeg huis, al je overtollige huisraad weg én een zakcentje verdienen: win-winsituatie, toch?

14. Hier breng je je oude spullen naartoe

Klaar met opruimen? Wie weet heeft een ander nog iets aan de spullen die je weg wilt doen. Vraag het je vrienden en familie of het verzorgingshuis in de buurt, organiseer een tuinverkoop, ga op een kofferbakmarkt staan, zet spullen op Marktplaats (spullen gratis op laten halen werkt altijd) of in een daarvoor bestemde Facebookgroep of breng de spullen naar de kringloopwinkel.

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden