onbetrouwbare webshop herkennen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Online shoppen? Zó herken je onbetrouwbare webshops

Je kunt tegenwoordig bijna alles via internet kopen. Heel handig, maar daar spelen cybercriminelen ook sluw op in. Er zijn steeds meer malafide webshops in omloop die zogenaamd producten verkopen, maar je bestelling na je betaling vervolgens niet leveren. Om te voorkomen dat je hier slachtoffer van wordt, hebben we een paar handige tips op een rijtje gezet waaraan je (on)betrouwbare webshops kunt herkennen.

Van een (nep)keurmerk tot stuntprijzen: híer moet je op letten.

1. Wees kritisch bij aanbiedingen

Het belangrijkste is natuurlijk om je gezonde verstand te gebruiken. Is een product normaal gesproken prijzig, maar kom je ‘m op een andere website heel goedkoop tegen? Dan is de kans aanwezig dat het een oplichtingstruc is. Dat kan bijvoorbeeld ook gelden voor een product dat verder nergens anders verkrijgbaar is. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook het geval.

2. Controleer de verkopersgegevens of webshop

Op de website van de politie is een speciale tool waar je een webshop of de verkopersgegevens van iemand waarmee je via een handelssite zaken doet kunt controleren. Hiermee kun je zien of er al eerder meldingen bij de politie zijn gedaan over de (ver)koper. Via de tool kun je een URL van een webshop invoeren, op een telefoonnummer zoeken, e-mailadressen en rekeningnummers controleren.

Let op: als je zoekactie niks oplevert, betekent dat niet dat je geen risico meer loopt. Het kan natuurlijk ook dat er nog geen meldingen van de malafide webshop of verkoper zijn gemaakt. Blijf daarom altijd kritisch.

3. Overzicht van onbetrouwbare webshops en verkopers

Naast de speciale tool heeft de politie ook een lijst met malafide handelspartijen die al bij de politie bekend zijn. Hier kun je wederom rekeningnummers, e-mailadressen en webshops controleren. Ook hierbij geldt weer dat je nog steeds risico loopt als de webshop of verkoper waar jij iets van wilt kopen hier niet tussen staat. Het kan dat de politie (op dat moment) nog geen meldingen of vermoedens heeft van een strafbaar feit, maar dat het toch niet in de haak is.

4. Controleer de keurmerken

Vaak hebben betrouwbare webshops een keurmerk. Dat geeft aan dat het een erkende webwinkel is. Dat weten internetcriminelen natuurlijk ook, en daarom hebben sommige malafide webshops een nep keurmerk. Je kunt daarom het beste via de website van het keurmerk (bijvoorbeeld Thuiswinkel of Webwinkelkeur) controleren of de webshop waarvan je iets wilt kopen ertussen staat.

5. Kritisch kijken naar de website

Je kunt niet alleen het keurmerk controleren, maar kijk ook eens kritisch naar de rest van de website. Zijn er contactgegevens te vinden, zoals een telefoonnummer en een adres? Zoek die gegevens via je zoekmachine op, om er zeker van te zijn dat de gegevens echt bij de webshop horen en betrouwbaar zijn. Als er alleen een e-mailadres onder contactgegevens staat, is dit vaak niet betrouwbaar. Let ook op taalgebruik en spellingsfouten. Als laatste kun je via www.sidn.nl controleren hoe lang een webshop al actief is. Is een grote webshop pas een paar dagen actief? Dan is de kans groot dat dit geen betrouwbare website is.

6. Recensies zoeken

Zoek de webshop via Google of een andere zoekmachine op. Vaak kom je in de zoekresultaten reviews tegen van andere consumenten, bijvoorbeeld via Google of een andere website. Vertrouw niet alleen op de recensies op de webshop zelf, want de kans is groot dat je daar geen negatieve verhalen zult tegenkomen.

7. Controleer de beveiliging

Kun je via de webshop met iDeal betalen? Controleer dan altijd of de website wel beveiligd is. Dat zie je doordat er voor de URL in de adresbalk van de pagina een groen slotje komt te staan. Maar ook dat groene slotje betekent nog niet altijd dat het helemaal veilig is. Internetcriminelen kunnen met een valse website nog steeds een groen of grijs slotje hebben. Controleer daarom ook goed of de rest van de URL klopt. Staat er ‘Je verbinding is niet privé’, dan ben je niet op de beveiligde website van je bank.

Bron | Kassa, Politie, Veilig bankieren

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden