null Beeld

Ongedierte in je tapijt? Zo kom je er van af

Hartstikke lekker zo’n vloerkleed op de grond. Maar helaas vinden allerlei kleine beestjes dat ook. Deze ongedierte nestelen zich graag in jouw tapijt, en zo kom je weer makkelijk van deze ongewenste bezoekers af.

Want ook al zie je ze misschien niet makkelijk met het blote oog, die kleine beestjes zitten ook in jouw tapijt.

Tapijtkevers

Rond het eind van het voorjaar en het begin van de zomer kun je meer last krijgen van tapijtkevers. Dit soort ongedierte herken je in je tapijt aan het zwarte lichaampje met oranje vlekken en drie witte strepen. Zo’n minuscuul beestje lijkt misschien weinig te doen, toch kunnen ze vervelende schade aanbrengen. Of eigenlijk zijn het de larven van de tapijtkevers. De kevers leggen namelijk hun eitjes op een plek waar veel voedsel te halen is, bijvoorbeeld in je tapijt of kleding. Wanneer de larven uitkomen eten ze het materiaal om zich heen op. Om van dit ongedierte in je tapijt af te komen is het belangrijk om regelmatig grondig te stofzuigen. Rondslingerende kleding, etensresten, haren en ander dierlijk materiaal trekt deze kever namelijk aan. Was daarnaast het vloerkleed, als dat mogelijk is, op zestig graden en laat deze vervolgens in de zon drogen.

Motten

Ook motten zien het tapijt als de ideale plek om hun eitjes in te leggen. Ze kiezen het liefst voor een donker plekje, dus ligt een stuk van je vloerkleed onder de bank? Dan is dat voor motten de jackpot. De eitjes van motten kunnen hier rustig uitkomen en zich vervolgens volstoppen met de vezels uit jouw mooie tapijt. Hierdoor ontstaan die vervelende gaatjes die je ook wel eens in je kleding hebt. Ook hierbij geldt: stofzuigen, stofzuigen, stofzuigen. Daarnaast kun je het tapijt ook boenen met wat water en azijn, of gebruik speciale sprays tegen motten. Controleer wel of de spray op textiel kan worden gebruikt. Zo niet? Spray de vloeistof dan in de hoeken van de kamer, om de motten toch te weren.

Lees ook: Lelijke afdrukken in je tapijt? Zo krijg je ze er makkelijk weer uit

Vlooien

Heb je huisdieren? Dan zul je op het tapijt niet alleen last hebben van dierenharen, ook ongedierte vinden zo hun weg in jouw vloerkleed. En dan hebben we het voornamelijk over vlooien. Ook hierbij kun je door regelmatig stof te zuigen het probleem tegengaan, of door een speciale anti-vlooien spray aan te schaffen. Je kunt ook een beetje zout op je vloerkleed strooien. Dit droogt namelijk de eitjes, larven en vlooien uit. Laat dit een paar uur intrekken en stofzuig vervolgens het kleed. Om een vlooienplaag te voorkomen is het aan te raden om na het stofzuigen de stofzuigerzak meteen weg te gooien in een container buiten het huis.

Mieren

Als laatste in het rijtje ongedierte, dat zich graag verstopt in jouw tapijt: mieren. Deze harde werkers zijn dag in dag uit op zoek naar eten. Zorg daarom dat er bij jou niks te halen valt. Daarnaast kun je de mierenkolonie opsporen door de mieren naar hun nest te volgen. Het is misschien een beetje zielig, maar als je echt van mieren af wilt komen zul je toch het volledige mierennest moeten verwijderen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Good housekeeping, Ongedierte bestrijden, Duurzaamthuis, Beestjeskwijt

Beeld | iStock

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden