Niet weggooien: zo maak je plantjes van deze groenterestjes
De meeste groenterestjes belanden in de vuilnisbak. En dat is zonde, want ze zijn nog bruikbaar. Weliswaar niet om op te eten, maar om plantjes van te maken. Zo gooi je minder snel groenten weg en heb je er gratis groente plantjes voor terug.
Van de onderstaande groenterestjes kun je zelf plantjes maken. We leggen je stap voor stap uit hoe.
Champignons
Ze zijn bijna in elke koelkast te vinden: champignons. Wanneer je groenterestjes over hebt kun je de steeltjes eraf snijden en deze in een pot stoppen. Bedek de steeltjes met ongeveer 2 cm natte en koele grond, en zet de pot op een donkere plek. Eventjes geduld binnen een paar weken staan er nieuwe champignons boven de grond.
Gember
Hiervoor moet je gember iets ouder zijn totdat er aan de buitenkant groene stipjes ontstaan. Snijd de wortel in stukjes en doe deze stukjes in een pot. Bedek de gemberstukjes met een laagje grond. Doe een stukje huishoudfolie over het potje. Binnen een aantal weken ontstaan er kleine plantjes. Na een paar maanden kun je deze wortels (gember) gebruiken.
Basilicum
Basilicum is misschien wel het lekkerste kruid uit de Italiaanse keuken. Het leuke is dat je heel gemakkelijk zelf nieuwe plantjes kunt kweken van deze groenterestjes. Knip een stukje van ongeveer 2 centimeter van de plant af. Verwijder de onderste bladeren en laat de twee bovenste zitten. Zet dit vervolgens in een glas met water totdat er wortels aan komen. Haal als de wortels dik genoeg zijn het plantje uit het water en zet deze in een pot.
Lees ook: Vergeten groenten: wat zijn het en wat kun je ermee maken?
(Zoete) aardappel
Snijd de aardappels doormidden en leg ze half onder water in een schaal. Je kunt eventueel tandenstokers gebruiken op ze op hun plek te houden. Zet de schaal op een vochtige en warme plek. Na een paar weken zullen er kleine plantjes aan de aardappel groeien. Als de plantjes stevig genoeg zijn, verwijder ze dan, en zet ze vervolgens in een pot met grond. Geef de plant elke dag water, daarna iedere week één dag minder. Zo krijg je nieuwe aardappelen.
Romeinse sla
Sla is vooral in de zomermaanden een lekkere en verfrissende groente. En het is gemakkelijk klaar te maken. Wanneer je romeinse sla over hebt, bewaar de onderkant dan en zet deze in een laagje water. Als er wortels aan komen kun je het in een laagje potgrond zetten. Eventjes wachten en je hebt weer een nieuwe krop romeinse sla.
Bleekselderij
Als je alle stelen van de bleekselderij eraf snijdt, blijft er een soort roos over. Leg deze roos in een schaaltje met lauw water. Ververs het water om de paar dagen. Na een week worden de gele blaadjes in de kern groter en groener. Na zeven dagen zitten er wortels aan en kun je het in een pot met grond zetten. Als het goed is heb je na twee weken een flinke plant.
Knoflookbieslook
Wanneer je knoflook te lang laat liggen, komt er een groene uitloper aan. Dit is het begin van een nieuwe plant. Haal de bol uit elkaar. Uit elke teen groeit een nieuwe plant. Zet de tenen met de uiteinde in een glas of schaaltje water. Hier groeit knoflookbieslook uit, wat erg lekker is in de sla.
Knoflook
Wil je liever een knoflookplant? Zet dan de teentjes in de volle grond en op een zonnige plek. Na een aantal weken heb je ook op de teentjes knoflookbieslook. Als dit 5 cm hoog is kun je het oogsten. Het look zal uiteindelijk afsterven en geel worden. Na enkele maanden zijn de bollen rijp voor de oogst.
Uien
Iedereen heeft wel uien in huis liggen. Het zelf kweken van uien is erg gemakkelijk. Snijd de achterkant van de ui en laat 'm een paar dagen drogen. Doe de ui daarna in een pot met natte potgrond. Zet de pot op een donkere plek. Zorg dat de grond vochtig blijft. De plant groeit vanzelf door. Je kunt er ook voor kiezen om een hele ui met wortels en al in een bakje water te zetten zodat het plantje uitloopt.
Beeld | Getty Images