tips muggen voorkomen Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Muggenseizoen is gestart: met déze tips voorkom je dat je gestoken wordt

Met een beetje pech had je de eerste muggenbulten door de zachte winter in januari al te pakken, maar inmiddels zijn ze steeds meer actief. Daarom delen we een paar handige tips om zo veel mogelijk te voorkomen dat je door muggen gestoken wordt.

En welke tactieken werken juist niet?

Tips om te voorkomen dat je gestoken wordt door muggen

Ben jij vaak degene die helemaal lek gestoken wordt door de muggen? Dat heeft onder andere te maken met je lichaamsgeur. Hoewel er veel tips rondgaan om de muggen met geurtjes op afstand te houden, werkt dat in de meeste gevallen niet. En ook tips als de lichten uit laten hebben helaas weinig effect. Een mug weet je namelijk ook in het donker nog heel goed te vinden door het sterke reukorgaan. Maar wat werkt dan wel? We zetten de tips op een rijtje.

1. De ventilator aan

Muggen zijn niet het allersterkst in vliegen, waardoor ze moeilijk tegen de wind van een ventilator in kunnen vliegen. Daarnaast komen ze af op je lichaamsgeur en koolstofdioxide, maar doordat de ventilator de lucht beweegt is het lastig voor de beestjes om je goed te vinden. Toch geeft deze tip niet voor volledige garantie, want een hongerige mug zal de tegenwind mogelijk toch kunnen trotseren.

2. Stilstaand water voorkomen

Om de kans dat je gestoken wordt zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk om de muggen zoveel mogelijk op afstand te houden. Een van de plekken waar muggen graag leven en hun eitjes leggen, is stilstaand water. Probeer dat in en om het huis dus zoveel mogelijk te voorkomen.

3. Horren en klamboes

Als je toch wil genieten van een beetje frisse lucht, maar geen muggenbulten wil dan helpt het heel goed om horren voor je ramen en deuren te plaatsen of te slapen onder een klamboe. Het is misschien niet een van de meest goedkope tips om de muggen op afstand te houden, maar het is wel een van de meest effectieve manieren om te voorkomen dat je gestoken wordt.

4. Gebruik DEET

Met citroenkaarsen en veel andere muggenmiddeltjes ga je de beestjes waarschijnlijk niet voorkomen, maar van DEET is wél wetenschappelijk aangetoond dat het insecten sterk weert. Let wel op: DEET is een toxisch middel, dus pas goed op als je dit op je huid smeert en gebruik het liever niet te vaak.

5. Eucalyptusolie

Ook eucalyptusolie zou volgens onderzoek de muggen op afstand kunnen houden. Je kunt hier een klein beetje van op je huid smeren of het als een soort luchtverfrisser gebruiken en rond sprayen.

6. Natuurlijke vijanden lokken

Heb je een vijver in de tuin? Dat is een heel aantrekkelijke plek voor muggen. Maar je kunt die vijver ook in je voordeel gebruiken door natuurlijke vijanden van muggenlarven te lokken, zoals kikkers. Hierbij is het vooral belangrijk dat je voldoende beplating aan je vijver toevoegt. Daarnaast ben je misschien ook niet dol op spinnen, maar die houden wel een hoop muggen voor je tegen. Daarom kun je spinnen het beste lekker op hun plek laten zitten.

7. Voorkom zweten en alcohol

Muggen zijn ook dol op de geur van zweet. Neem na een warme dag dus een lekkere douche om af te koelen en het zweet van je af te spoelen, zodat je minder aantrekkelijk ruikt. Daarnaast komen muggen ook sneller op je af als je alcohol hebt gedronken. Als jij altijd de Sjaak bent, kan het dus helpen om dat glaasje wijn te laten staan.

8. Draag geen donkere of rode kleding

Uit onderzoek blijkt dat muggen aangetrokken worden door donkere kleuren en roodtinten. Die kleuren kun je dus het beste vermijden. Helaas voor ons geeft onze huid – ongeacht de exacte huidskleur – ook een rood-oranje signaal aan de muggen af, dus helpt het ook om zoveel mogelijk huid te bedekken.

Bron | Handyman, Men's Health, Milieu Centraal, Famme

Maryse De BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden