Er zijn een aantal trucs die je kunnen helpen als je niet kunt niezen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Moet je niezen, maar lukt het niet? Probeer dan deze trucjes eens

Je kent het vast wel: je neus begint te kriebelen, de tranen springen in je ogen en net op het moment dat je met volle kracht wilt niezen, verdwijnt het gevoel als sneeuw voor de zon. En toch blijft die kriebel maar bestaan. Vervelend!

Gelukkig zijn er een aantal trucs om ervoor te zorgen dat het niezen toch doorzet, als het niet meteen lukt. We nemen de vijf beste tips met je door.

Waarom niezen we?

Voordat we ingaan op de trucs om te kunnen niezen wanneer het niet lukt, vertellen we je waarom we eigenlijk niezen. Niezen heeft namelijk een belangrijke functie. Het is bedoeld om je neus en je longen te reinigen van dingen die daar niet thuishoren: stof, maar ook virussen, bacterieën en schimmels bijvoorbeeld. Het is een reflex dat ontstaat wanneer je neus en je longen worden geprikkeld door zo’n stof.

Tips om te kunnen niezen

Even goed niezen kan soms voelen als een enorme bevrijding. Wanneer het niet lukt om te niezen, kan dat erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er een aantal tips waardoor het je misschien tóch gaat lukken. We zetten ze voor je op een rij:

1. Kijk in fel licht

De eerste tip is een vrij bekende: voel je een nies opkomen? Kijk dan in fel licht. Geschat wordt dat ongeveer een kwart van de mensen het zogeheten fotische reflex heeft dat voor deze nies zorgt. De reden voor dit fotische reflex is nog onbekend, maar er zijn wel aanwijzingen dat het genetisch is. Dat betekent dat wanneer je ouders moeten niezen wanneer ze in fel licht kijken, de kans groot is dat je dat zelf ook doet.

2. Ruik aan een sterke specerij

Ook kun je bij een opkomende nies snel naar je keuken rennen, om een potje peper, kaneel of cayennepeper bij te pakken. Ruik vervolgens aan de specerij. Dit zorgt voor irritatie aan de zenuwuiteinden, waardoor de kans groot is dat je moet niezen. Let wel goed op dat je de kruiden niet daadwerkelijk inademt, want dat zorgt voor veel irritatie in je neus.

3. Trek aan een neushaar

Pak je pincet er maar bij en pluk een neushaar. Door aan een neushaar te trekken, stimuleer je de trigeminuszenuw. Dat is een deel van je zenuwstelsel dat pijn, aanraking en het gevoel van temperatuur van je gezicht naar je hersenen stuurt. Wanneer die zenuw geprikkeld wordt, kan dat zorgen voor een niesbui. Onthoud wel dat dit pijn doet en dat je het liever niet te vaak doet.

4. Epileer je wenkbrauw (of een andere gezichtshaar)

Deze truc lijkt op de vorige: je plukt een gezichtshaar, zoals bijvoorbeeld een wenkbrauwhaar. Ook dit kan je trigeminuszenuw stimuleren, waardoor je kan gaan niezen. Maar doe dit niet al te vaak: probeer het maximaal zo’n één of twee keer.

5. Kietel je neus

Pak er een tissue bij en draai deze in een puntje. Steek hem daarna voorzichtig in je neus om deze van binnenuit te prikkelen. De zenuweinden in je neus worden dan geraakt door de tissue, dat werkt bij de meeste mensen om te niezen. Pas wel op dat je de tissue niet te ver in je neus steekt én dat je 'm er weer helemaal uit kunt halen.

Bron | WomensHealth, Quest, kno-arts-Amsterdam

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden