Margriet logo
null Beeld

Moeite om ’s avonds je werk los te laten? Zó lukt dat wel

Verstuur jij ’s avonds op de bank nog snel een paar e-mails, en lig je in bed te malen over wat er allemaal moet gebeuren de volgende dag? Je bent misschien wel thuis, maar je hoofd zit nog helemaal vol met je werk. Zonde, want zo kun je nooit écht je werk loslaten en ontspannen.

Psycholoog Thijs Launspach geeft in het AD tips waarmee je je werk aan het einde van de dag beter kunt loslaten. Zo kom je beter tot rust.

Werk loslaten door omschakeling

Laat een dagelijks moment een overgangsritueel worden naar je vrije tijd. Dus het moment dat je de trein instapt of je thuis je jas aan de kapstok ophangt. Sta bewust stil bij dit moment en zeg tegen jezelf: ‘Nu is mijn werkdag voorbij’. Als je thuis werkt is dit iets lastiger, maar dan kan het dichtklappen van je computer het moment zijn dat je ‘werkbrein’ uit gaat.

Doe een breindump

Heb je aan het einde van de dag het gevoel dat je nog van alles moet doen en onthouden? Schrijf het op. Als het op papier staat, kan het uit je hoofd. Pak pen en papier of doe het digitaal, en schrijf alles op wat er nog in je hoofd rondspookt. Mensen die je moet bellen, afspraken die je moet maken, taken die nog gedaan moeten worden. Zo kun je de volgende dag beginnen met de zekerheid dat je niets vergeten bent.

Maak je lichaam wakker

Als je op een kantoor werkt, heb je de hele dag in één houding gezeten. Het kan helpen om je lichaam weer ‘wakker’ te maken, en op deze manier je werkdag achter je te laten. Maak een korte wandeling, doe wat rek- en strekoefeningen of spring een paar keer op en neer.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Maak iets met je handen

Of het nu een lekker gerecht, een schilderij, een sjaal, of iets anders is: iets met je handen doen zorgt ervoor dat je hoofd lekker leeg wordt. Met praktisch werk wordt je brein op een andere manier gebruikt dan wanneer je na moet denken, dus op deze manier kun je je werk volledig loslaten.

Bron | AD

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel hier.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden