Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Met deze tips wordt elke wasbeurt goedkoper

De was. Voor velen is het een wekelijks terugkerend kwaad. Niet alleen is het slecht voor je humeur én het milieu. De kosten per wasbeurt kunnen ook flink oplopen.

Je staat er misschien niet dagelijks bij stil. Maar ook je portemonnee heeft flink te lijden onder de was. Een gemiddelde wasbeurt kost, afhankelijk van de temperatuur en het soort wasmachine, tussen de €0,76 en €1,11. Gelukkig zijn er een aantal tips waarmee je de kosten kunt drukken.

1. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is

Oké, het klinkt als een open deur, maar in de praktijk gebeurt het lang niet altijd. De basis van een een zuinige was begint met een volle wasmachine. Het hangt er een beetje van af welk programma je gebruikt, maar door geen halve wasjes meer te draaien kun je wel 10 tot 30 euro per jaar besparen.

2. Let op de temperatuur

Over het algemeen geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe hoger het verbruik. Zo kost een wasbeurt op 30 graden gemiddeld 7 cent en op 60 graden al gauw 18 cent. Wie echt geld wil besparen, wast dus zo veel mogelijk koud. Bovendien is het lang niet altijd nodig om een heet programma te gebruiken om je was schoon te krijgen. Zo worden bij 20 graden geurtjes en stof verwijderd en verdwijnen de meeste vlekken al bij 30 á 40 graden.

3. Gebruik het doseermaatje van je wasmiddel

Van wasmiddel wordt vaak teveel gebruikt. Dat is niet alleen slecht voor je wasmachine, het zorgt er ook voor dat je was per beurt duurder wordt. Vind je het lastig om in te schatten hoeveel wasmiddel er nodig is? Gebruik dan het doseeradvies op de verpakking.

4. Gebruik het ecoprogramma op je wasmachine

Een ecoprogramma wast op een lagere temperatuur en verbruikt minder energie. Gemiddeld scheelt dat zo’n 25 cent per wasbeurt. Nadeel is wel dat een ecoprogramma vaak wat langer duurt.

5. Gebruik zo min mogelijk de korte wasprogramma’s

Het klinkt misschien onlogisch, maar korte wasprogramma’s zijn het duurst. Deze ‘snelle was’-functie vreet energie, want je wasmachine verhoogt de temperatuur, om zo de kortere wastijd te compenseren.

6. Kies voor een goed droomresultaat

Maak je gebruik van een droger? Kies dan voor een wasmachine met het beste droogresultaat (score A voor centrifugeren). Dit kost weliswaar energie, maar wanneer je kletsnatte was in de droger moet drogen kost dit méér energie. Natuurlijk is drogen aan de waslijn het aller zuinigst.

7. Zet de wasmachine helemaal uit

Ben je klaar met de was? Zet dan je wasmachine helemaal uit. Ook al zijn het maar kleine beetjes. Zo lang er lampjes branden wordt er toch nog wat energie verbruikt.

Bron| Max Vandaag

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden