Tips tegen diefstal camping  Beeld Getty Images/fStop
Beeld Getty Images/fStop

Met déze tips verklein je de kans op diefstal op de camping

Ga je binnenkort naar de camping? Let dan goed op, want ook op je onbezorgde kampeervakantie kun je slachtoffer worden van inbraak en diefstal. Om die kans zo klein mogelijk te maken hebben we een paar tips voor je op een rijtje gezet.

Diefstal op de camping? Laat waardevolle spullen thuis

Van een tent tot een caravan of camper: dieven kunnen helaas overal toeslaan. Hoewel het lastig is om diefstal op de camping helemaal te voorkomen en de meeste kampeermiddelen lastig te beveiligen zijn tegen inbraak, zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om de kans zo klein mogelijk te maken. Allereerst is het verstandig om je waardevolle spullen liever niet mee te nemen naar de camping. Wat je niet meeneemt, kan ook niet gestolen worden. Wil je bepaalde spullen toch graag meenemen? Zorg dan dat je deze zoveel mogelijk bij je houdt als je op pad gaat.

Gebruik goede sloten

Bij een tent wordt het lastig, maar voor een camper of caravan is het verstandig om te investeren in een goed slot. Meestal zijn de sloten die op een (oudere) camper of caravan zitten redelijk eenvoudig met veel kunststof eromheen, waardoor inbrekers deze relatief makkelijk open kunnen krijgen. Voor een paar tientjes kun je bij een speciaalzaak of bij de bouwmarkt een veiliger cilinderslot kopen en/of een paar extra sloten aanschaffen voor nog meer veiligheid. Denk bijvoorbeeld ook aan sloten of speciale beugels voor de ramen en een dakluik.

Als je in een tent slaapt, kun je er ook voor kiezen om hier een slot op te plaatsen. Het risico is hierbij wel dat dit averechts werkt, omdat dieven zo juist het idee krijgen dat er waardevolle spullen te halen zijn. Ook kan het gevaarlijk zijn om een slot op je tent te plaatsen, omdat je hierdoor minder snel naar buiten kunt komen als er iets aan de hand is.

Voorkom inkijk

Om te voorkomen dat inbrekers eerst uitgebreid naar binnen kunnen gluren om hun potentiële buit te bekijken, kan het helpen om de inkijk te beperken. Dit kan bijvoorbeeld door gordijnen goed te sluiten of raamfolie te gebruiken. Leg je waardevolle spullen niet in het zicht en sluit bij een tent altijd de ritssluiting. Hoewel het voor een inbreker een kleine moeite is om de tent open te ritsen, is het wel een extra drempel.

Kies voor een kluis

Heb je toch waardevolle spullen meegenomen naar de camping? Dan kun je er voor kiezen om een kluis aan te schaffen. Deze kun je ook in je camper of caravan laten inbouwen. Daarnaast hebben sommige campings ook de mogelijkheid om bij de receptie een kluisje te huren.

Creatieve verstopplekken

Heb je geen kluis, maar kies je ervoor om je waardevolle spullen te verstoppen? Maak het inbrekers dan zo moeilijk mogelijk. Kies niet voor standaard verstopplekken zoals onder je kussen, maar wees creatief. Je kunt kleinere kostbaarheden bijvoorbeeld verbergen in oude verpakkingen. De kans is klein dat een inbreker elk potje en pakje zal openmaken om te kijken of er iets waardevols inzit.

Gebruik een alarmsysteem

Je kunt ook een alarmsysteem gebruiken dat afgaat zodra een dief probeert in te breken. Hiervoor bestaat apparatuur die je zelf op de ramen en deuren kunt plaatsen, maar je kunt ook een professioneel alarm laten installeren door een specialist. Daarnaast bestaan er voor tenten kleine alarmsystemen die een hard geluid afgeven als de ritssluiting wordt open gemaakt.

Hulp van een (nep)hond

Het lijkt misschien gek, maar als je bang bent dat er ingebroken wordt, kun je ook suggereren dat je een hond hebt die over de caravan, camper of tent waakt. Zet bijvoorbeeld een drinkbak neer, hang een hondenriem aan de deur of gebruik een sticker met een waarschuwing dat er een hond aanwezig is. Het is natuurlijk geen garantie, maar hierdoor kan de dief ervoor kiezen om jouw plek voor de zekerheid toch over te slaan.

Lichtjes aan

Hoe meer licht er rond je kampeerplek is, hoe kleiner de kans dat een dief zal toeslaan. Maak bijvoorbeeld gebruik van een lichtsnoer met solarlampjes. Dat verkleint niet alleen de kans dat inbrekers proberen in te breken, maar de lichtjes staan ook nog eens gezellig.

Zorg voor een snelle nep buit

Dieven gaan vaak snel te werk, waardoor je je echte waardevolle spullen ook kunt beschermen met een snelle nep buit. Leg bijvoorbeeld oude telefoons, een portemonnee en nepgeld in je tent, camper of caravan. Hierdoor zullen ze deze snelle buit pakken en blijven je goed verstopte waardevolle spullen hopelijk uit de handen van de inbrekers.

Hoe drukker, hoe beter

Hoewel je misschien liever niet op een drukke camping staat, is de kans op diefstal hier wel kleiner. Er is in dit geval meer sociale controle en de kans is groter dat een dief betrapt wordt. En je buren kunnen bijvoorbeeld makkelijk een oogje in het zijl houden als jij even weg bent.

Goed verzekerd op vakantie

Met de bovenstaande tips voorkom je hopelijk dat je het slachtoffer wordt van diefstal op de camping. Toch is het onmogelijk om dit helemaal te voorkomen en daarom is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Zoek voor je vakantie uit welke verzekeringen je hebt afgesloten en waar je recht op hebt. Als je bijvoorbeeld de caravan of camper zelf niet goed op slot hebt gedaan, ben je niet verzekerd. Ook als je je spullen onbeheerd in de tent hebt achtergelaten, wordt dit vaak niet vergoed. Verder kun je ervoor kiezen om je waardevolle spullen tijdens je vakantie in de auto te leggen, maar een reisverzekering vergoedt meestal geen diefstal uit de auto. Mogelijk kun je dit wel via een inboedelverzekering met buitenhuisdekking claimen.

Bron | MaxVandaag, Eurocampings, ANWB

 
Maryse De BruijneGetty Images/fStop
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden