Met déze tips maak je mantelzorgen iets makkelijker
Het kan zomaar gebeuren: een van je ouders, je partner of een goede vriendin heeft mantelzorg nodig. Je kunt iemand verzorgen, helpen in het huishouden óf digitaal ondersteunen. Mantelzorgen is een ontzettend dankbare, maar ook zware taak. Met deze tips maak je het iets makkelijker.
Margriet in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Mantelzorgen is zowel fysiek als emotioneel erg zwaar. Gelukkig zijn er manieren om digitale ondersteuning als mantelzorger een stuk makkelijker te maken.
DigiD
Met DigiD Machtigen help je een ander bij het regelen van zaken met de overheid. Als DigiD-gemachtigde kun je voor iemand anders bijvoorbeeld zorgtoeslag aanvragen of belastingaangifte doen. Steeds meer gemeenten en ziekenhuizen zijn aangesloten op DigiD Machtigen. De persoon die jij helpt, kan zelf een machtiging aanvragen. Lukt dat niet of heeft diegene geen DigiD, dan kun je dit ook voor deze persoon doen. Op digid.nl regel je de machtiging en vind je alle aangesloten organisaties.
Patiëntenportaal
Veel ziekenhuizen hebben een eigen online patiëntenportaal waarin je je afspraken en medisch dossier kunt terugvinden. Op de websites van de meeste ziekenhuizen is het mogelijk om een ander te machtigen via een machtigingsformulier. De zorgvrager kan op het formulier heel specifiek aangeven waarvoor de machtiging zal gelden. De mantelzorger én de zorgvrager geven het formulier samen persoonlijk af bij het ziekenhuis en de behandelend arts beoordeelt daarna of de machtiging wordt toegekend. Vraag bij het ziekenhuis in kwestie hoe de machtiging daar precies geregeld wordt. Tip: vergeet je legitimatiebewijs niet mee te nemen.
Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)
Steeds meer mensen hebben een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Dat is een beveiligde online omgeving waarin je medische gegevens verzamelt en gezondheidsgegevens toevoegt die je zelf meet zoals de waarden van de bloeddruk, wat je eet of hoeveel je sport. Dat is overzichtelijk, maar laat ook zien met wie je gegevens deelt, bijvoorbeeld een huisarts of therapeut die het weer met elkaar kunnen uitwisselen. Ook voor naasten is het mogelijk om informatie te lezen of aan te vullen. Je bepaalt zelf wie de gegevens in jouw PGO kan bekijken. Kijk voor meer informatie op pgo.nl.
Wilsverklaring opstellen
Het opstellen van een wilsverklaring voorkomt een hoop ellende. ‘Toch wachten mensen er vaak te lang mee’, vertelt huisarts Naomi Dongelmans. ‘Dan is het opeens te laat, en moet een ander voor jou bepalen of je gereanimeerd wil worden en door wie je vertegenwoordigd wil worden. Praat over je wensen met familieleden en je huisarts, zorg dat ze makkelijk bij je wilsverklaring kunnen komen en stel hem op tijd op.’ Dat kan ook digitaal via Hoe schrijf ik een wilsverklaring?
Advies over mantelzorgen
Mantelzorgen is dankbaar, maar ook zwaar werk. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Er bestaan genoeg adressen om advies en ondersteuning aan te vragen:
Digitale hulp
Vind je het lastig om online dingen te regelen? Dan ben je niet de enige. Ruim 4 miljoen Nederlanders zijn niet digitaal vaardig genoeg om zelfstandig zaken te doen met de overheid. Dat kan erg lastig zijn als je nog nooit digitaal iets hebt aangevraagd of als je slechtziend of laaggeletterd bent. Meer dan de helft van de 55+’ers heeft digitaal hulp nodig. Kijk eens op www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl en vraag om hulp bij het regelen van digitale zaken.
Beeld | Getty Images