null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Met deze tips hoef je je zijden kleding nooit meer te laten reinigen

Al ben je nog zo verrukt van je prachtige zijden blouse, die je regelmatig vanaf een kledinghanger in de kast aanstaart. Dragen doe je 'm zelden, want wat als er een vlek op komt? Je kunt je zijden items immers alleen maar chemisch laten reinigen. Of toch niet? Wij vonden de manier om vanaf nu -met de juiste instructies je zijden kleding gewoon thuis te wassen.

Handwas

Dit had je waarschijnlijk wel verwacht, maar dan gaat het uiteindelijk nog wel om de manier waarop je je zijden blouse met de hand wast. Met de volgende stap-voor-stap methode blijft jouw zijden kleding zo mooi als nieuw.

  1. Voorbehandelen

Heeft je mooie zijden kledingitem een zichtbare vlek, behandel deze dan altijd voor met een reinigingsmiddel wat geschikt is voor zijde.

2. Inweken

Misschien wel het belangrijkste onderdeel om het beste resultaat te krijgen, is het laten inweken van het kledingstuk. Daarvoor vul je een emmer, het bad of de wasbak met koud water en een wasmiddel wat geschikt is voor fijne was, zoals wol of dus zijde. Beweeg met je hand door het water om het wasmiddel te verdelen en op te laten lossen in het koude water. Daarna laat je het zijden item zo'n dertig minuten weken in dit badje sop.

Lees ook: Te groot gekocht of uitgerekt? Zó kun je katoenen kleding laten krimpen

3. Uitspoelen

Spoel je zijden blouse, top, rok, beddengoed, jasje, broek of ondergoed na dertig minuten goed uit met koud water, totdat al het wasmiddel verdwenen is. Knijp het overgebleven water niet uit, maar probeer het water er voorzichtig uit te drukken. Uitknijpen of uitwringen kan er namelijk voor zorgen dat je het kledingstuk beschadigt.

4. Laten drogen

Het laten drogen zal misschien nog wel het meeste tijd in beslag nemen, maar heb geduld, want het resultaat mag er zijn. Laat je zijden item het liefst liggend op een droogrek of op een handdoek drogen, en tadaaaa voortaan schitter jij wekelijks in je prachtige zijden kleding.

Zijde in de wasmachine?

Ondanks dat het niet wordt aangeraden, kan zijde wel degelijk ook in de wasmachine gewassen worden. Stop het item daarvoor in een speciaal wasnetje, waar je bijvoorbeeld ook je bh's in wast om ze goed te houden. Voeg hetzelfde wasmiddel toe als hierboven beschreven en gebruik de 'fijne was'-knop op de wasmachine, waarbij het programma alleen op een lage stand wordt gecentrifugeerd. Laat het zijden item ook hierna liggend aan de lucht drogen.

Bron | PureWow

Beeld | Getty

Lieke BeemsterboerGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden