Margriet logo
null Beeld

Met déze tips fiets je veilig door de sneeuw

Dat Nederland bedekt is met een laag sneeuw is natuurlijk hartstikke leuk, maar niet als je de weg op moet. Soms móet je gewoon echt naar buiten om een boodschap te doen. De fiets is misschien wel het snelste transportmiddel door de sneeuw, maar alleen als je het slim aanpakt is het veilig.

Neem daarom enkele voorzorgsmaatregelen, zodat je niet na vijf meter al op de grond ligt.

1. Controleer je banden

Allereerst is het belangrijk dat de banden van je fiets helemaal in orde zijn. Check of ze voldoende profiel hebben en controleer of ze niet te hard zijn. Met zachtere banden heb je namelijk meer grip op de weg, dus het is niet erg als ze iets zachter zijn dan normaal.

2. Zet je zadel niet te hoog

Door je zadel wat lager te zetten op je fiets, zit je stabieler. Dit komt omdat het zwaartepunt lager ligt. Daarnaast staan je voeten dichterbij de grond, waardoor je veilig op je fiets zit als je door de sneeuw begint te glijden.

Lees ook

Waarom het juist beter is om je stoep níet sneeuwvrij te maken

3. Controleer je remmen

Als je een fiets hebt met meerdere versnellingen, is het verstandig om voor een zware versnelling te kiezen. Dan heb je meer grip op de weg. Daarnaast zijn goede remmen heel belangrijk in de winter. Laat daarom zeker je remkabels of remblokjes controleren bij een fietsenmaker. Het is belangrijk om niet te hard te remmen op een glad wegdek, want anders kun je de grip op de weg verliezen. Rijd daarom iets voorzichtiger en trager dan normaal, in een zwaardere versnelling, en als je dan moet remmen, doe dit dan met beide remmen tegelijk.

4. Goede verlichting

Zorg altijd dat zowel je voor- als achterlicht het doet op de fiets. Het is verplicht om voorop een wit of geel licht te hebben en achterop een rood licht. Daarnaast is het belangrijk om tijdens de donkere wintermaanden zelf ook op te vallen in het verkeer. Draag daarom opvallende kleding en rij bij voorkeur op goed verlichte wegen.

5. Opletten

Het blijft goed opletten geblazen als je door de sneeuw gaat fietsen. Als je glinsteringen ziet, kan het glad zijn en moet je dus extra oppassen. Ook kun je het beste ver van de weg en de stoep af gaan rijden, want aan de rand hiervan liggen vaak ophopingen van sneeuw en ijs.

6. Fiets schoonmaken

Vaak zijn de fietspaden nooit helemaal sneeuwvrij, maar ligt er wel veel strooizout. Dit is heel slecht voor de lak, de ketting en andere fietsonderdelen. Maak daarom na een tocht in de sneeuw je fiets goed schoon, zodat je de volgende keer ook weer veilig de weg op kunt. Doe dit bij voorkeur met warm water, zodat het strooizout oplost. Het overgebleven vuil kun je eraf boenen met een borstel. Droog je fiets goed af, voordat je deze in de schuur zet en voorkom dat je kettingkast bevriest.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron |DVHN.nl

Beeld | Getty Images

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden