Met deze tips ben je zeker van een veilig online wachtwoord Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met deze tips ben je zeker van een veilig online wachtwoord

Tegenwoordig kopen we graag online. Het is binnen een paar klikken gepiept en je hebt het vaak de volgende dag al in huis. Handig, toch? Net als als die zaken die je tegenwoordig snel online kunt regelen. Waar je wel mee te maken krijgt, is dat je op iedere website een nieuw account moet aanmaken, mét overal een nieuwe gebruikersnaam en nieuw wachtwoord. Wat voor wachtwoord is nou veilig?

We hebben er allemaal wel een handje van dat we wachtwoorden hergebruiken; we moeten alle wachtwoorden immers wel kunnen onthouden. Volkomen veilig is dat niet, en uit onderzoek van Splashdata blijkt dat we bovendien niet de meest moeilijke wachtwoorden gebruiken om online in te kunnen loggen op verschillende websites.

De meestgebruikte wachtwoorden in Nederland

Het maken van nieuwe wachtwoorden word je niet altijd even makkelijk gemaakt. Zo moet je vaak gebruik maken van hoofdletters, cijfers én vreemde tekens. Dat is precies de reden dat we vaak in de herhaling vallen. Uit onderzoek van VPNdiensten.nl blijkt dat we in Nederland anno 2021 het meest gebruik maken van de volgende wachtwoorden:

 1. 123456
 2. 123456789
 3. welkom
 4. welkom01
 5. qwerty
 6. wachtwoord
 7. 12345
 8. password
 9. welkom1
 10. geheim

Zo kies je wél een veilig wachtwoord

Dat er vaak veel wachtwoordeisen zijn, is voor je eigen bestwil. Dat maakt het voor cybercriminelen namelijk moeilijker om je wachtwoord te kraken en er met jouw gegevens vandoor te gaan. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten, wil je je wachtwoord zo sterk en veilig mogelijk maken:

 • Vaak is er al een minimaal aantal tekens vereist, maar volgens de Consumentenbond kun je je wachtwoord het beste zo lang mogelijk maken. Zo zou een wachtwoord van twaalf tekens tot 80 miljoen keer zo sterk zijn als een wachtwoord met maar acht tekens.
 • Verwerk geen persoonlijke informatie in je wachtwoorden; deze zijn gemakkelijk te achterhalen. Je naam, geboortedatum of die van je kind kun je dus beter achterwege laten.
 • Het is makkelijk om één wachtwoord te hebben en die voor verschillende sites te gebruiken, maar het is veiliger om verschillende wachtwoorden te hebben. Lastig te onthouden? Dan kun je gebruik maken van zogenaamde wachtwoordmanagers. Hier kun je al je wachtwoorden gemakkelijk in opslaan en hoef je maar één wachtwoord te onthouden.
 • Pas je wachtwoorden regelmatig aan; minimaal één keer per jaar, zo raadt de Consumentenbond aan.
 • Om het makkelijk te maken voor jezelf kun je ook wachtzinnen gebruiken in plaats van wachtwoorden. Let er daarbij wel op dat je geen spreekwoorden of vaste uitdrukkingen gebruikt.

Ook interessant om te lezen

Bron | Consumentenbond, VPNdiensten.nl
Beeld | Getty

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden