Met déze middelen maak je aangekoekte pannen snel en makkelijk schoon
Heb je net de sterren van de hemel gekookt, zie je tot je spijt dat er aangekoekte etensresten onder in de pan zitten. Vervelend, maar het is geen ramp. Er zijn namelijk verschillende middeltjes waarmee je je plan weer blinkend schoon krijgt.
En het fijne is: je hebt ze waarschijnlijk bijna allemaal in huis...
Baking soda
Een pan of ovenschaal krijg je gemakkelijk schoon door 'm te laten weken in heet water en een schepje baking soda. Laat het geheel een nachtje staan en de volgende ochtend spoel je met gemak de aangekoekte resten weg.
Coca cola
Met deze zoete frisdrank kun je er snel voor zorgen dat je pan weer blinkt. Schenk wat cola over de aangekoekte resten, laat dit even intrekken en schrob de pan na een paar uur weer schoon.
Vaatwastablet
Giet een laagje heet water in je pan en leg hier een vaatwastablet in. Laat het even staan zodat het tablet oplost en al het vuil losweekt. Je kunt het proces nog extra versnellen door de pan met het vaatwastablet erin aan de kook te brengen.
Lees ook:
Oven schoonmaken: met deze tips is het een klusje van niks
Zout en aluminiumfolie
Grof zout en aluminiumfolie wordt aanbevolen voor het reinigen van gietijzeren pannen die zijn aangebrand. Door de combinatie zal het oppervlak niet beschadigen en worden de voedselresten gemakkelijk verwijderd uit de pan.
Je hebt ongeveer 10 gram grof zout nodig en een bal van aluminiumfolie. Strooi een eetlepel zout op het oppervlak van de pan en schrob voorzichtig met de bal van aluminiumfolie over de aangekoekte delen. Wrijf tot de folie donkerder is en spoel na met afwasmiddel.
Citroensap
Wat ook nog weleens wil helpen is een beetje citroensap. Meng het sap met heet water en laat dit een tijdje in de pan staan. Het citroensap zal ervoor zorgen dat het vuil losweekt. Schrob achteraf nog even flink na met een afwasborstel en klaar ben je.
Witte azijn en zuiveringszout
Witte azijn en zuiveringszout kunnen helpen bij het verwijderen van eventueel verbrande etensresten op de bodem van je pannen.
Benodigdheden:
- 125 ml witte azijn
- 250 ml water
- 30 gram zuiveringszout
Giet als eerst de witte azijn op het verbrande oppervlak en voeg het water toe. Breng aan de kook en zodra het kookt, haal dan de pan van het vuur. Voeg dan het zuiveringszout toe zodat het gaat bruisen. Wrijf nu met een (schuur)spons op het oppervlak en gooi het afval weg uit de pan. Zo kun je je pannen weer glanzend en schoon in je kast zetten!
Suiker
Als je pan echt is aangebrand, kan een suikerklontje 'm van de vuilnisbak redden. Begin met het bevochtigen van de bodem (niet te nat maken, anders lost de suiker op). Schraap vervolgens met het suikerklontje de aangekoekte delen weg.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Flair, Gezonderleven.com
Beeld | iStock
Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.