Margriet logo
Met deze lifehacks wordt reizen met het openbaar vervoer nóg fijner Beeld Getty Images/Johner RF
Beeld Getty Images/Johner RF

Met deze lifehacks wordt reizen met het openbaar vervoer nóg makkelijker

Reizen met het openbaar vervoer: de één vindt het heerlijk, terwijl de ander er niet over na wil denken. Toch kan een ritje in de trein comfortabel zijn, zeker als je deze lifehacks van de Margriet-redactie onthoudt.

Eerste klas? Witte streep

Heb je een vervoersbewijs gekocht voor de eerste klas? Dan kan het soms best zoeken zijn waar je kunt zitten. Gelukkig is er een trucje om aan de buitenkant van de trein te zien waar je kunt gaan zitten. Op sommige treinen staat aan de buitenkant een witte streep die aangeeft waar je de eerste klas kunt vinden. Handig!

Goed om te weten: vanaf de buitenkant van de trein kun je ook andere zaken zien. Zo kun je aan de getallen 1 en 2 aan de buitenkant zien, waar je welke klas kunt vinden. Op de ramen staat ook al aangegeven waar de stiltecoupé zich bevindt, dus als je op zoek bent naar een rustig plekje, stap je het beste hier in.

Gebruik de NS Reisplanner

De NS Reisplanner-app is een handig hulpmiddel als je gaat reizen met de trein. De app vertelt je meer dan alleen wanneer je trein vertrekt. Als je een reis maakt, bijvoorbeeld van Utrecht naar Amsterdam, staat tussen deze twee bestemmingen ‘NS Intercity richting Amsterdam’. Hier kun je op klikken. Doe je dit, dan zie je allerlei informatie over de trein en het traject. Je ziet bijvoorbeeld of er een fietscoupé, WiFi en een WC aanwezig zijn.

Naast deze informatie, zie je ook de lengte van de trein. Handig, want soms heb je geen idee wat voor trein je kunt verwachten. Op stations vind je blauwe bordjes in de vorm van een ruit, met daarop witte getallen. Bestaat je trein uit zes delen? Dan zal de trein doorrijden tot aan het bordje met de zes. Dit geldt niet voor alle treinen, maar in de meeste gevallen wel voor Intercity’s. De coupé vooraan is vaak leger, dus je kunt waarschijnlijk rustig zitten.

Waar kan ik instappen?

Iets waar de NS recent mee begonnen is, is het tonen van de treinen op de informatieborden. Ook hier zie je hoe lang de trein zal zijn. Daar staat soms nog wat extra informatie bij, in de vorm van letters. Deze letters corresponderen ook weer met borden die je op het station vindt, in dit geval witte, vierkante borden die je boven het perron vindt. Zie je op het informatiebord dat de trein stopt bij bijvoorbeeld de J? Zoek dan het bord met deze letter en je weet dat je goed staat.

Inchecken met je bankpas

Sinds kort is inchecken in het openbaar vervoer ook makkelijker geworden. Waar je eerst altijd een OV-chipkaart of kaartje nodig had, kun je nu ook je betaalpas gebruiken. Benieuwd hoe dit werkt? Lees dan dit artikel: Goed om te weten: binnenkort kun je met je bankpas inchecken bij de trein

Nynke KooyGetty Images/Johner RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden