Met deze alternatieven bespaar je op de buitenverlichting Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Met deze alternatieven bespaar je op de buitenverlichting

Energie besparen is soms heel makkelijk, maar aan sommige dingen heb je misschien nog helemaal niet gedacht. Wat denk je bijvoorbeeld van de buitenlamp? Deze staat vaak onbewust lang aan, terwijl het om 3 uur ’s nachts lang niet altijd nodig is. Met deze alternatieven kun je geld besparen.

Dat tuinverlichting bijdraagt aan een gezellige en fijne tuin om ’s avonds nog in te zitten, is wel duidelijk. Vooral als de nacht valt zorgt de verlichting voor extra gezelligheid én is het handig om nog iets te zien. Maar toch kan dit ook in de kosten lopen. Zeker als je de lamp de hele nacht laat aanstaan en pas uitdoet als je ’s ochtends weer uit bed komt.

Gloeilamp of ledlamp?

De gloeilamp of ledlamp zijn al heel verschillend van elkaar. Gloeilampen kun je het best zo snel mogelijk vervangen door een variant met led-verlichting. Een ledlamp verbruikt namelijk al negentig procent minder stroom dan een gloeilamp en kan je dus op jaarbasis ontzettend veel geld besparen. Dit geldt zowel voor de binnen- als buitenverlichting.

Alternatieven voor buitenverlichting

Een led-lamp verbruikt een stuk minder stroom dan andere soorten, maar vergeet niet dat ook als deze een hele nacht branden, de energierekening omhoog blijft gaan. Zonde dus als je hem de hele nacht aan laat staan en laat branden op momenten dat het niet nodig is. Daarom kun je beter op zoek gaan naar een goed alternatief.

Buitenlamp met bewegingsmelder

Deze lamp zie je steeds vaker. Vooral als je in het donker buiten een rondje loopt en langs een huis komt die een lamp met bewegingsmelder heeft. Ineens springt het licht aan. Het fijne hiervan is dat de lamp niet de hele dag aanstaat. Daarmee verbruikt het alleen stroom op de momenten dat iemand in het donker er langs loopt.

Een lamp met schemerschakelaar

Een ander alternatief is een buitenlamp met een schemerschakelaar. Deze gaat automatisch aan wanneer het donker wordt en gaat ook op het juiste moment weer uit. Je hebt dus de hele nacht licht en verspilt niets op de uren dat het al licht is, maar jij nog wakker moet worden. Nadeel hiervan is ook meteen dat de lamp altijd aanstaat, ook als het niet nodig is. Je bespaart al iets, maar minder dan met een buitenlamp met bewegingssensor.

Een lamp op zonne-energie

Wil je een extra zuinig alternatief? Vervang de lampen dan door een lamp op zonne-energie. Deze gebruikt helemaal geen stroom meer en hoeft ook niet bekabeld te worden. Toch zit hier wel een nadeel aan: de lamp moet opladen in de zon. Is er onvoldoende licht, bijvoorbeeld omdat het de hele dag bewolkt is? Dan heb je ’s avonds geen licht.

Bron | HLN, Milieu Centraal, Meer-energie-besparen.nl

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden