Met deze tips van een expert maak je de perfecte foto Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met deze 7 tips van een expert maak je de perfecte foto

Foto's maken: we doen het allemaal. Met een telefoon die we altijd op zak hebben, is het heel makkelijk om een moment snel vast te leggen. Maar als je terugkijkt, zie je niet altijd het resultaat waarop je eigenlijk gehoopt had. We vroegen Sacha de Boer, fotograaf en jurylid van de National Geographic Fotowedstrijd 2022, hoe je dé perfecte foto maakt.

En met deze tips kun je zeker aan de slag. Een mislukte foto zal hierna niet meer voorkomen in jouw galerij.

Een goede foto maken

Een foto maken lijkt zo makkelijk. Je pakt je telefoon of camera erbij, drukt op de sluiterknop en er rolt een afbeelding uit. Maar toch ziet de ene foto er veel beter uit dan de ander. Overbelichting, een lantaarnpaal die uit iemands hoofd steekt, flets beeld of hij is bewogen. Het zijn allemaal problemen die voor kunnen komen. Maar hoe maak je dan wel een goede foto? We vroegen het aan fotograaf Sacha de Boer, die een aantal handige tips geeft. “Kijk altijd goed naar de situatie die je wilt fotograferen”, zegt ze. “Het kan mooi zijn om weinig in beeld te hebben, maar juist als je een foto maakt van een gebeurtenis, wil je voldoende dingen in beeld hebben. Maak je een foto van je kleinkinderen die weer een bende gemaakt hebben van de keuken? Kijk dan wat er interessant is. Vertel een verhaal van links naar rechts. Het ondeugende kind zie je links en vooraan in beeld en op de achtergrond zie je de rommel. Zo maak je de foto net wat spannender.”

Zo maak je de perfecte foto

Maar dat is niet de enige tip die de fotograaf heeft. We zetten haar andere tips voor je op een rij:

1. Kies een goed standpunt

“Als we een foto maken, blijven we al snel gewoon staan. Je maakt een foto op je eigen ooghoogte. Maar het beeld wordt veel leuker als je contact maakt met het onderwerp. Ga dus op ooghoogte staan van hetgeen dat je fotografeert. Je kleinkind is een stuk kleiner, dus ga door de knieën als je hem of haar op de foto zet.”

2. Pas de belichting aan

Klinkt misschien heel moeilijk, want is dat niet iets waarvoor je allemaal instellingen moet aanpassen? “Op je telefoon zeker niet”, zegt Sacha. “Als je een foto wilt maken, klik je in het scherm op je onderwerp. Dan komt er, afhankelijk van de telefoon die je hebt, een vierkantje of rondje in beeld. Dit is waar je het beeld laat scherpstellen. Maar je kunt hiermee ook de belichting aanpassen. Stel je bijvoorbeeld scherp op iemands hoofd, maar is dit vrij donker door tegenlicht van het raam? Gebruik dan het schuifje onder het vierkantje of rondje, dat je kunt herkennen aan een klein zonnetje. Schuif dit zonnetje naar links en rechts en kijk wat er met het licht gebeurt. Zo krijg je het perfecte licht in je foto.”

3. Zet het grid aan

Iedere camera-app heeft een grid. Dit zijn vier lijnen die in je scherm verschijnen en samen negen vakjes vormen. “Dit is een fantastisch hulpmiddel. Ik heb zelf vaak mijn horizon scheef, waardoor m'n foto's dus ook scheef zijn. Maar als je een grid aanzet, kun je de horizon op de lijn zetten. En probeer er ook eens mee te spelen. Als je een foto van je kleinkind maakt, kan het juist een leuker beeld zetten als je hem of haar op één van de kruisingen van de lijnen zet. Niet in het midden, maar dus juist wat meer naar de zijkant.”

4. Maak meerdere foto's

Als je op vakantie gaat, maak je misschien vooral snel foto’s. Even het uitzicht vastleggen, een foto van het eten of dat prachtige strand. Maar als je later je fotoboek gaat vullen, valt misschien op dat veel foto’s op elkaar lijken. “Dit kun je voorkomen door af te wisselen in het soort foto dat je maakt. Je maakt al snel overzichtsfoto’s, waarop je bijna alles ziet, maar het is ook leuk om eens wat dichter op je onderwerp te gaan staan. Maak een foto van het strand, maar voeg ook een close-up van een schelp of de golven toe. Dat geeft een nog vollediger beeld van de situatie.”

5. Voorkom vervelende fouten

“Kijk goed naar je beeld als je een foto maakt. Pas op dat er bijvoorbeeld geen bomen of lantaarnpalen uit hoofden steken. En zie je dat dit wel het geval is? Vraag dan of degene van wie je de foto maakt een stapje opzij doet, of zet zelf een stap naar links of rechts. Je zult zien dat het probleem dan meteen verholpen is.”

6. More is more

“Je maakt misschien snel een foto, maar daarmee mis je ook vaak momenten. Zeker als je foto's van kleinkinderen maakt, die snel bewegen en rondrennen. Wat dan kan helpen is de zogenoemde burst. Houd de sluitertoets op je mobiel ingedrukt. Dit zorgt ervoor dat er meerdere foto's gemaakt worden. Vervolgens kun je uit die hele verzameling de beste foto zoeken. Zo weet je zeker dat er een goede tussenzit.”

Over de National Geographic Fotowedstrijd 2022

Jarenlang is Sacha de Boer al jurylid bij de National Geographic Fotowedstrijd. Waar ze het meest op let bij het jureren? “Ik wil verrast worden. Eigenlijk is er geen recept voor een perfecte foto, maar verrassende elementen tillen het niveau van de foto wel echt omhoog. Ik weet nog dat ik een keer een foto van een katje in een rioolbuis zag. Maar het standpunt was zo creatief gekozen, dat kleine beestje eerder een grote leeuw leek. En ook een foto van twee padden is me altijd bijgebleven. Ze zaten voor een uv-lamp, zo een die vliegen aantrekt. Maar het beeld had echt iets menselijks. En juist die dingen maken een foto bijzonder en verrassend.”

De National Geographic Fotowedstrijd 2022 loopt nog tot en met 11 september. Denk je nou: ik kan ook wel een aardige foto maken en wil mijn foto graag inzenden? Dan kan dat tot die dag via NationalGeographicfotowedstrijd.nl. Iedereen uit Nederland en België kan zijn allerbeste foto insturen in de categorieën Mens, Dier en Landschap.

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden