null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Met deze 6 tips lukt sparen je vanaf nu wél

De een is beter in sparen dan de ander, en het is van heel veel verschillende dingen afhankelijk hoeveel geld je aan het einde van de maand overhoudt. Maar dat het goed is om te sparen, voor onvoorziene uitgaven bijvoorbeeld, is een feit.

Kun je wel wat hulp gebruiken met sparen? Onthoud dan onderstaande tips.

1. Minder buiten de deur eten

Ga je regelmatig ergens koffie drinken, lunchen of uit eten? Het lijken misschien kleine uitgaven, maar bij elkaar opgeteld kost je dit een hoop. Natuurlijk hoef je niet al deze dingen te laten, maar hoe meer je hierin mindert, hoe meer je dit merkt in je portemonnee. Als je het geld apart legt dat je hier daadwerkelijk mee hebt bespaard, en je ziet hoeveel dit eigenlijk is, zal het je waarschijnlijk motiveren om nog meer geld te besparen.

2. Gebruik vaker contant geld

Als je gaat winkelen, is het natuurlijk ideaal dat je al je aankopen kunt pinnen. Maar of dat wel zo verstandig is? Als je geld uitgeeft, ervaar je een zogenoemde ‘betaalpijn’. Contant geld is het meest tastbaar en dat uitgeven doet dus ook het meeste pijn. Onze hersenen zullen er alles aan doen om die betaalpijn te vermijden. Als je met contant geld winkelt, kijk je dus veel kritischer naar je aankopen en geef je uiteindelijk minder geld uit.

3. Maak lijstjes

Of je nu boodschappen gaat doen, gaat winkelen of naar het tuincentrum gaat: het loont om vooraf een lijstje te maken. Als je dit niet doet, is de kans dat je meer uitgeeft dan je van plan was veel groter.

Lees ook: Besparen op je energierekening zonder kou te lijden? Déze tips helpen

4. Probeer eens iets nieuws

Mensen zijn gewoontedieren en dus

zijn we geneigd om bijvoorbeeld in de supermarkt altijd dezelfde merken te

kopen. Probeer eens iets nieuws; de huismerken zijn vaak even goed (of zelfs

beter). Realiseer je ook dat goedkopere producten onderaan in de schappen

liggen, dus zak wat vaker door je knieën.

5. Past het bij de rest van je garderobe?

Soms vind je een heel bijzonder kledingstuk voor de helft van de prijs. Mooi meegenomen, denk je dan misschien. Maar wat als het totaal niet bij de rest van je garderobe blijkt te passen? Dan ga je nog meer aanschaffen, zodat je het toch aan kunt. En dat kost je nou nét weer onnodig veel (extra) geld. Denk dus van tevoren na over de kosten die uit een aankoop kunnen voortvloeien, dat scheelt je geld.

6. Wees eerlijk tegen jezelf

We komen allemaal weleens voor verleidingen te staan. In ons hoofd hebben we vaak wel een maximaal budget voor bepaalde aankopen, maar als je langs een etalage loopt en een jas ziet die je écht nodig denkt te hebben, zul je zien dat ‘ie altijd meer kost dan je eigenlijk wilt uitgeven. In ons hoofd zijn we dan creatief en bedenken we allerlei redenen waarom we deze jas moeten hebben, maar probeer je te realiseren wat er gebeurt en onthoud dat dit echt boven je budget ligt.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | iStock

Kirsten ZijderveldGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden